Stredozemné more zhltlo pol tisícky migrantov

Európa skladá mozaiku zrejme najväčšieho námorného nešťastia pri jej brehoch za uplynulý rok. Do päťsto ľudí, tretina počtu obetí Titanicu, sa minulý týždeň utopilo pri zúfalom pokuse preplaviť sa zo severnej Afriky do Európy. Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) zvýšil odhad obetí na základe svedectiev zachránených. Tých, čo tragédiu prežili, je iba 41. Zotavujú sa v gréckej Kalamate.

22.04.2016 11:00
utečenci, lampedusa Foto:
Afričania neďaleko ostrova Lampedusa na snímke z uplynulej nedele čakajú na pomoc záchrannej lode. Počet migrantov, ktorí sa preplavili cez Stredozemné more do Talianska, sa za posledný mesiac zdvojnásobil. Pri stroskotaní pašeráckej lode sa minulý týždeň utopilo do 500 utečencov.
debata (25)

Stroskotanci našli útočisko na Peloponéze po tom, čo ich minulú sobotu asi 170 kilometrov južne od gréckej pevniny vzala na palubu filipínska obchodná loď. Ich drevené plavidlo s nefunkčným kormidlom niekoľko dní voľne unášali morské prúdy. Vyplávali na ňom z líbyjského Tobruku. V hlbokých vodách na nich čakala väčšia loď, na ktorú spolu s pasažiermi z ďalších člnov mali prestúpiť. „Väčšia loď bola vtedy už strašidelne preťažená," poznamenáva UNHCR, ktorej pracovníci spolu s kolegami z Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) zachránených v Kalamate vypočuli. „Len čo sa presunuli na väčšie plavidlo – na palube bolo podľa odhadov asi päťsto ľudí – loď začala naberať vodu. Ponárala sa a pasažieri sa v panike pokúšali skákať do menších člnov, ktorými sa priplavili. Tí, čo prežili, nám povedali, že väčšina z tých, čo boli na väčšom plavidle, tragicky zahynula," rekonštruuje okolnosti nešťastia IOM.

Organizácia pre migráciu vo svojej správe cituje Etiópčana Mohameda, ktorý pri nešťastí prišiel o blízkych: „Videl som, ako moja žena a dvojmesačné dieťa spolu so švagrom zahynuli v mori… Loď klesala a klesala. Všetci ľudia zomreli v priebehu niekoľkých minút." Tých, čo prežili, podľa Mohameda „unášalo more niekoľko dní, bez jedla, bez všetkého". „Myslel som, že neprežijem," dodal jeden z jedenástich zachránených Etiópčanov. Nešťastie prežilo aj 23 Somálčanov, šesť Egypťanov a jeden Sudánec. Z nich 37 je mužov, tri ženy a jedno trojročné dieťa. Tvrdia, že nemali namierené do Grécka. Pašeráci sľúbili, že ich dopravia do Talianska.

Podľa IOM ide o najtragickejšie nešťastie v Stredomorí od vlaňajšieho apríla, keď sa južne od talianskeho ostrova Lampedusa utopilo vyše 770 migrantov. Taliansko práve v týchto dňoch spustilo operáciu s cieľom vyslobodiť telá z potopeného vraku, v ktorom je stále uväznená väčšina obetí. Po najnovšej tragédii sa počet životov, ktoré tento rok vyhasli na takzvanej centrálnej stredomorskej trase zo severnej Afriky do Európy, priblížil k ôsmim stovkám. Ďalších 380 sa za rovnaký čas utopilo pri pokuse preplaviť sa z Turecka do Grécka. Prúd utečencov smerujúcich z Anatólie na grécke ostrovy od marcovej dohody medzi Tureckom a EÚ výrazne opadol, z februárového denného priemeru 2 000 na súčasných niekoľko desiatok. Ľudskoprávne organizácie však varujú, že uzavretím takzvanej balkánskej trasy, ktorou sa vlani do Európy dostalo vyše milióna utečencov, sa ťažisko migrácie presunie do centrálneho Stredomoria.

Zo Severnej Afriky sa vlani do Talianska preplavilo 150-tisíc migrantov, tento rok už takmer 25-tisíc. UNHCR predpovedá, že na riskantnejšiu trasu z Líbye, využívanú dosiaľ predovšetkým migrantmi zo subsaharskej Afriky, sa časom presunú aj utečenci zo Sýrie, z Iraku a Afganistanu, ktorí doteraz do Európy smerovali najmä cez Turecko a Grécko.

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #Stredozemné more