Kim Čong-un, Bolt či Adele sú podľa Time medzi najvplyvnejšími ľuďmi

Severokórejský diktátor Kim Čong-un, britská speváčka Adele či jamajský šprintér Usain Bolt figurujú v tohtoročnom zozname stovky najvplyvnejších ľudí sveta, ktorý tradične zverejňuje časopis Time.

22.04.2016 10:06
debata (2)

Súpis osobností, ktoré sa v poslednom roku výrazne zapísali do mediálneho povedomia, zahŕňa okrem politikov, umelcov či podnikateľov aj priekopníkov a vizionárov z rôznych oblastí života.

Ako tradične sa na zoznam dostali vodcovia veľkých svetových mocností ako je americký prezident Barack Obama, lídri Ruska a Číny Vladimir Putin a Si Ťin-pching či nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorej vlani časopis prisúdil cenený titul Osobnosť roka. Obamu zaradil na zoznam už jedenásty raz, čo sa doteraz nikomu inému nepodarilo.

Na rozdiel od vlaňajška sa do stovky nedostal kubánsky vodca Raúl Castro, ktorý vedie opatrné zbližovanie svojej krajiny s USA.

S ohľadom na americké prezidentské primárky figurujú na zozname štyria z piatich kandidátov, ktorí sa momentálne usilujú o Biely dom – chýba len guvernér Ohia John Kasich, lebo vraj časopis vybral iba najvplyvnejších uchádzačov.

Z osobností kultúrneho sveta zaradil Time vedľa Adele napríklad premiérového držiteľa Oscara Leonarda DiCapria a ďalších hercov – Oscara Isaaca, Gaela García Bernala či Charlize Theronovú, rappera Kendricka Lamara či spisovateľku píšucu pod pseudonymom Elena Ferrante.

Športovcov reprezentujú popri Boltovi aj americký basketbalista Stephen Curry či britský pilot formuly 1 Lewis Hamilton.

Medzi šéfmi veľkých firiem uspel Tim Cook z Apple či zakladateľ Facebooku Mark Zuckerberg.

Širšej verejnosti najmenej známe mená obsahuje kategória priekopníkov, do ktorej Time zaradil napríklad amerického vedca Dana Cardera, ktorý stál za výpočtami, ktoré viedli k odhaleniu emisného škandálu automobilky Volkswagen, transsexuálnu športovkyňu Caitlyn Jennerovú či astrofyzika Alana Sterna, šéfa tímu skúmajúceho trpasličiu planétu Pluto.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Time