Merkelovej CDU/CSU má najnižšiu podporu za päť rokov

Konzervatívna únia CDU/CSU kancelárky Angely Merkelovej má u Nemcov najnižšiu podporu za posledných päť rokov. Hlas by jej teraz dalo 33 percent voličov, ukázal prieskum spoločnosti Infratest dimap, ktorého výsledky zverejnila televízia ARD. Oproti predchádzajúcemu prieskumu rovnakej spoločnosti zo začiatku apríla stratila CDU/CSU jeden percentuálny bod.

22.04.2016 10:32
Angela Merkelová Foto:
Nemecká kancelárka Angela Merkelová.
debata (25)

Sociálna demokracia (SPD), ktorá je koaličným partnerom konzervatívcov, má rovnako ako pred dvoma týždňami podporu 21 percent Nemcov, čo je menej, čo kedy dostala vo voľbách do Spolkového snemu. Obe vládne strany oslabuje utečenecká kríza aj vývoj penzií.

Prieskum ukázal, že podľa 52 percent sa kabinet Merkelovej nespráva v utečeneckej kríze kompetentne. Len 46 percent Nemcov je presvedčených, že vláda má situáciu pod kontrolou. Nesúhlas s politikou vlády tak dáva najavo aj časť stúpencov koaličných strán.

Problematicky Nemci vnímajú tiež situáciu okolo penzií. V prieskume uviedlo 57 percent ľudí, ktorí ešte nie sú na dôchodku, že majú obavy z nedostatočného zabezpečenia v starobe. Obavy z chudoby v dôchodkovom veku sú tým vyššie, čím sú ľudia mladší. Pred rizikom nedostatočného zabezpečenia prostriedkov na dôchodky varoval tento týždeň aj minister financií Wolfgang Schäuble, ktorý práve preto navrhoval posunutie veku odchodu do penzie. S jeho návrhom ale nesúhlasí ministerstvo práce.

Podpora opozičných strán zostáva podľa prieskumu nezmenená. Pravicovo populistickú Alternatívu pre Nemecko by volilo 14 percent Nemcov a strana by sa stala treťou najsilnejšou frakciou v Spolkovom sneme. Zelených podporuje 12 percent voličov, postkomunistickú Ľavicu deväť percent. Do Spolkového snemu by sa po neúspechu v roku 2013 vrátila aj Slobodná demokratická strana (FDP), pre ktorú chce teraz hlasovať sedem percent Nemcov.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Angela Merkelová #CDU/CSU