Na ľudské práva v Rusku bude dohliadať generálmajorka

Štátna duma, dolná komora ruského parlamentu, zvolila za verejnú ochrankyňu ľudských práv Tatianu Moskaľkovú, ktorá v službách ministerstva vnútra dosiahla hodnosť generálmajor polície. V tajnom hlasovaní získala 323 hlasov, teda viac ako vyžadovanú nadpolovičnú väčšinu zo 450 poslancov, a to najmä vďaka podpore vládnej strany Jednotné Rusko.

22.04.2016 13:17
debata (49)

Západ a Amerika zneužívajú ľudské práva na „vydieranie, zneužívanie, vyhrážanie a pokusy vyvíjať nátlak na Rusko“, ale úrad ombudsmana má veľa možností, ako tomu čeliť, uviedla novopečená ochrankyňa. Ďalej uviedla, že chce obhajovať práva Rusov žijúcich v cudzine, najmä v Pobaltí, na Ukrajine a v Podnestersku, čo je ruskými separatistami ovládaný región v Moldavsku. Ide vraj nielen o práva jednotlivcov, ale aj o „ruské hodnoty“.

„Predchodcovia Moskaľkovej si vyslúžili silnú demokratickú legitimitu a často využívali svoje pozície na upozornenie na závažné porušovanie ľudských práv a na vyvíjanie tlaku na bezpečnostné zložky a väzenských pracovníkov,“ pripomenula agentúra AP.

Nominácia vyrazila dych aj ostrieľanému búrlivákovi ruskej politiky, populistovi Vladimirovi Žirinovskému. „Je veľkou osobnosťou, ale jej práca v sovietskej polícii a za (prvého ruského prezidenta Borisa) Jeľcina nedáva žiadny dôvod si myslieť, že je schopná a ochotná brániť ľudské práva,“ vyhlásil v rozprave v zjavnej narážke na prípady, keď polícia býva skôr zdrojom bezprávia a svojvôle.

Mnohí ruskí aktivisti, ktorí sa angažujú pri ochrane ľudských práv by podľa médií dali prednosť návratu skoršieho ombudsmana Vladimira Lukina, ktorý túto funkciu zastával do roku 2014. Moskaľková bola až doteraz poslankyňou strany Spravodlivé Rusko, ktorá v snemovni formálne patrí k opozícii, ale v kľúčových otázkach hlasuje zhodne s vôľou Kremľa. Poslankyňa bola považovaná za favoritku medzi šesticou kandidátov na funkciu, o ktorú sa vládna strana Jednotné Rusko neuchádzala.

Po zložení prísahy ju predseda dumy Sergej Naryškin obdaroval kyticou bielych ruží. V úrade ombudsmana Moskaľková nahradí Ellu Pamfilovovú, ktorá sa stala šéfkou ústrednej volebnej komisie. Novinárom nová ochrankyňa práv povedala, že za prvoradé považuje chrániť práva vojnových veteránov, seniorov a invalidov. Zvýšenú pozornosť chce tiež venovať nevyplácaniu výplat, porušovaniu práv pacientov a nájomníkov, ako aj migrácii.

Šesťdesiatročná Moskaľková pracovala ako právnička v službách ministerstva vnútra, najprv za Sovietskeho zväzu, potom Ruskej federácie. V roku 1999, keď sa začínala éra Vladimira Putina, kandidovala za liberálnu stranu Jabloko. V rokoch 2007 a 2011 ju zvolili za poslankyňu za Spravodlivé Rusko. V snemovni sa zaoberala problematikou krajanov, ako aj majetkovými priznaniami svojich kolegov.

49 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #ochranca ľudských práv