Savčenkovú vraj vymenia za ruských vojakov do konca mája

Moskva a Kyjev sa už dohodli na mechanizme výmeny ukrajinskej dôstojníčky Nadi Savčenkovej, odsúdenej v Rusku k 22 rokom väzenia, za dvoch ruských vojakov zajatých na Ukrajine a potom odsúdených ku 14 rokov odňatia slobody.

22.04.2016 18:56
Nadežda Savčenková, Naďa savčenková, savčenková Foto:
Ukrajinská dôstojníčka Naďa Savčenková.
debata (67)
Krajiny by si ich mali odovzdať na výkon trestu do konca mája, napísal ruský spravodajský server RBK s odvolaním sa na informovaný zdroj z Rady federácie, hornej komory ruského parlamentu.

Savčenkovú poslal za mreže súd v ruskom Donecku 22. marca. Uznal ju vinnou z údajnej účasti na smrti dvoch ruských novinárov pri mínometnej ostreľovanie na východe Ukrajiny. Letkyňa, ktorá je tiež poslankyňou ukrajinského parlamentu, akúkoľvek vinu popiera a trvá na tom, že ju do ruského väzenia uniesli.

Vymeniť by ju teraz mali za ruských dôstojníkov Alexandra Alexandrova a Jevgenija Jerofejeva, ktorých na Ukrajine odsúdili 18. apríla za údajné napomáhanie terorizmu.

Odovzdanie odsúdencov na výkon trestu do ich vlasti sa má uskutočniť synchronizovane, uviedol zdroj RBK. Stane sa tak ale až po tom, čo nadobudne platnosť rozsudku nad Alexandrovom a Jerofejevom. Verdikt nad Savčenkovou je už platný od 5. apríla, pretože Ukrajinka sa proti nemu neodvolala. Rozsudok vynesený nad ruskými vojakmi nadobudne platnosť až po polovici mája, pokiaľ proti nemu odsúdení nepodajú odvolanie.

Advokát Savčenkovej podľa RBK vysvetlil, že nemôže ísť o klasickú výmenu. „Priamu výmenu možno vykonať len u vojnových zajatcov, ale nikto ich (Savčenkovú a Alexandrova a Jerofejeva) za takých neuznáva,“ uviedol Nikolaj Polozov. Podľa neho pripadá do úvahy len udelenie milosti alebo odovzdanie na výkon trestu.

Ruské ministerstvo spravodlivosti v stredu oznámilo, že už dostalo ukrajinskú žiadosť o dodanie dokumentov, ktoré ukrajinské ministerstvo spravodlivosti potrebuje na vypracovanie návrhu na odovzdanie odsúdenej na Ukrajinu, kde by si mala trest odpykať. Podľa Moskvy potom musí nasledovať rozhodnutie ukrajinského súdu, ktorým bude trest uložený v Rusku uvedený do súladu s ukrajinskými zákonmi. Konečné rozhodnutie o odovzdaní Savčenkovej potom vynesie ruský súd.

67 debata chyba
Viac na túto tému: #Naďa Savčenková