Návrat dôvery Ukrajincov je v nedohľadne

Bezvízový režim s úniou, rozčarovanie Ukrajincov a zatiaľ pokračujúca politická impotencia vládnej moci sú mantinelmi, medzi ktorými sa dnes pohybuje nová vláda Volodymyra Hrojsmana, a hlavne väčšina 40-miliónového národa.

23.04.2016 10:26
Ukrajina, Hrojsman Foto: ,
Nový ukrajinský premiér Volodymyr Hrojsman.
debata (67)
,,Nový kabinet bude pokračovať v reformách," ubezpečil napriek všetkému poslancov premiér Hrojsman. Má mu v tom pomáhať aj otec poľských hospodárskych reforiem z 90. rokov Leszek Balcerowicz, ktorého v piatok dosadil ako poradcu vlády prezident Petro Porošenko.

Piatková parlamentná hodina otázok a odpovedí v priamom televíznom prenose venovaná novému kabinetu však ukázala, že nebude ľahké získať späť stratenú dôveru Ukrajincov. Tým skôr, ako už upozornil premiér Hrojsman, tvrdé požiadavky MMF bude Kyjev plniť bez výnimky.

„Existujú záväzky, pod ktorými je podpis ukrajinskej strany. A tak napríklad cena plynu bude stopercentne zodpovedať jeho skutočnej cene. Niet inej cesty. Nemám na výber,“ reagoval v programe Ľavý breh na 24 kanáli premiér na otázku, či budú ďalej rásť ceny za plyn aj pre malospotrebiteľov. Budú a už od 1. mája. Tak ako to žiada MMF, ktorý aj týmto podmieňuje ďalšiu finančnú pomoc Ukrajine. Pritom vláda Jaceňuka ešte pred vládnymi zmenami rozhodla o odložení „úpravy cien“.

„Nová vládna moc musí pokračovať v spolupráci s MMF,“ apeloval aj Johannes Hahn, rakúsky eurokomisár pre európsku susedskú politiku a rozširovanie únie, citovaný aj agentúrou RIA Novosti. Podľa komisára Ukrajinci vraj musia dostať signál, že vládna moc je oddaná myšlienke skutočných reforiem. Otázne je, či spomínané zvýšenie cien, ktoré je pre mnohých Ukrajincov likvidačné, je tým požadovaným signálom.

„Ľudia sú už unavení čakaním na reformy, samotnou vládnou mocou. Nedôveru v politické strany, ktoré majú dnes väčšinu v parlamente, možno prekonať iba novou voľbou ľudu. Napríklad dôvera v proprezidentský Blok Petra Porošenka klesla pod desať percent, nehovoriac už o Ľudovom fronte,“ konštatoval ukrajinský politológ Alexandr Medvedev na základe najnovšieho sociologického prieskumu spoločnosti Sociostream AG, ktorej šéfuje. Obe spomínané strany majú síce v snemovni väčšinu, ako však konštatuje Medvedev, „ľudia nechápu, ako politici, ktorým nedôverujú, budú realizovať reformy, zlepšovať ich životnú úroveň“. Podľa neho nová vládna moc ukázala svoju politickú impotenciu už pri voľbe generálneho prokurátora. Navrhovaný politický nominant Jurij Lucenko, výkonný šéf parlamentnej frakcie BPP, neprešiel. Nemá totiž na tento post potrebné profesionálne vzdelanie.

Tak ako väčšina Ukrajincov aj kyjevský politológ Valentin Gladkych si myslí, že vymenovanie nového kabinetu má jediný cieľ – získať čas do parlamentných volieb. „Predčasné parlamentné voľby sú nevyhnutné. Ak sa však poslanci dohodli a pretlačili nové zloženie kabinetu, tak hlasovanie odsunuli o niekoľko mesiacov,“ sumarizuje ukrajinský politológ. A dovtedy, ako pripomenul jeho kolega Dmitrij Rajmov pre rozhlas 106 FM, bude mať dnes už bývalý premiér Arsenij Jaceňuk stále silné páky, ktoré mu umožnia kontrolovať výkonnú moc.

© Autorské práva vyhradené

67 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina