Francúzka dostala v Iráne šesť rokov za špionáž

V Iráne odsúdili na šesť rokov väzenia Francúzku s iránskym občianstvom za špionáž. Podľa iránskej opozície bývalú zamestnankyňu francúzskeho veľvyslanectva Názak Afšárovú zatkli pri prílete do Teheránu, kam prišla za chorou matkou.

25.04.2016 10:35
ilustračné foto, Irán Foto:
Iránskych konzervatívcov znepokojuje uvoľňovanie situácie po minuloročnom uzavretí dohody o iránskom jadrovom programe.
debata (10)

Webová stránka iránskej opozície Kaleme oznámila, že 58-ročnú Afšárovú po prvý raz obvinili zo špionáže v roku 2009, keď ju tiež zatkli. Po intervencii francúzskeho veľvyslanectva ju prepustili na slobodu a rozsudok vtedy nevyniesli. Toho istého roku žena z Iránu odišla. Tento rok sa však vrátila kvôli chorej matke.

Irán inštitúciu dvojitého občianstva neuznáva. V minulosti úrady zadržali pri prílete do krajiny päť ľudí s dvojitým občianstvom a hovorca iránskeho súdnictva v nedeľu povedal, že štyroch z nich odsúdili na výkon trestu za kontakty v cudzine.

Agentúra Reuters napísala, že iránskych konzervatívcov znepokojuje uvoľňovanie situácie po minuloročnom uzavretí dohody o iránskom jadrovom programe. Konzervatívne kruhy sa obávajú infiltrácie západných vplyvov a proces proti Afšárové sa považuje za súčasť ťaženia proti tomuto uvoľňovaniu. Afšárovú podľa Reuters po vynesení rozsudku prepustili z väznice na kauciu. Iránske úrady o jej procese ani o výške trestu neinformovali.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #špionáž #Irán