Černobyľ po 30 rokoch od havárie vyradia zo zoznamu jadrových zariadení

Z troch nepoškodených blokov černobyľskej jadrovej elektrárne vyviezli všetko jadrové palivo a komplex bude do konca tohto roka vyradený zo zoznamu jadrových zariadení. Ukrajinským novinárom to v Kyjeve povedal riaditeľ elektrárne Ihor Hramotkin.

25.04.2016 11:39
černobyľ, černobyl, ukrajina, Foto: ,
Snímka z výstavby nového krytu zakrývajúceho trosky štvrtého bloku.
debata (10)

Štvrtý blok elektrárne pred 30 rokmi explodoval a spôsobil masívny únik rádioaktivity. Údaje o celkovom počte obetí najhoršej jadrovej katastrofy v dejinách sa výrazne líšia a kolíšu od 4 000 až do 125 000.

Zničený štvrtý černobyľský blok bol po explózii zakonzervovaný, ale vo zvyšných troch prevádzka pokračovala. Reaktory nepoškodené haváriou sa ukrajinské úrady rozhodli ponechať v prevádzke kvôli nedostatku elektrickej energie v rozvodnej sieti.

Druhý reaktor odstavili pre poruchu káblového vedenia až päť rokov po havárii, prvý po dohode s Medzinárodnou agentúrou pre atómovú energiu v roku 1996. O uzavretí tretieho bloku rozhodol koncom roka 2000 vtedajší prezident Leonid Kučma.

Tretiemu bloku bol podľa riaditeľa Hramotkina už odobratý štatút jadrového zariadenia. Z prvých dvoch sa vyvážajú posledné zvyšky spotrebovaného jadrového paliva, proces skončia na budúci mesiac. V strojovniach elektrárne sa demontuje zariadenie, dve tretiny vybavenia už boli odpojené.

Ukrajinský minister životného prostredia Ostap Semerak oznámil, že vyvezený jadrový odpad bude uskladnený v dočasnom úložisku. Černobyľská jadrová elektráreň tak bude 30 rokov po tragickej havárii úplne zbavená jadrového materiálu.

Olovený a betónový sarkofág ukrývajúci trosky štvrtého bloku bol dokončený v novembri 1986, ale svoju funkciu už prestáva plniť. V súčasnosti sa buduje nový kryt, ktorého výstavba sa má podľa kyjevských médií skončiť tento rok v novembri.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Černobyľ #únik rádioaktivity #reaktory #Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu