Šéf tureckého parlamentu si želá náboženskú ústavu, jeho strana to popiera

Turecká vládnuca Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP) poprela, že by plánovala zmeniť sekulárnu ústavu krajiny na náboženskú. Oznámila to agentúra AP.

26.04.2016 13:12 , aktualizované: 16:20
Recep Tayyip Erdogan Foto: ,
Vládnuca proislamská Strana spravodlivosti a rozvoja sa snaží , aby boli v ústave posilnené právomoci tureckého prezidenta Erdogana (na archívnej snímke).
debata (13)

Reagovala tým na pondelňajšie vyjadrenie predsedu parlamentu Ismaila Kahramana, že prevažne moslimské Turecko by malo mať náboženskú ústavu.

Jeho slová vyvolali obavy, že strana premiéra Ahmeta Davutoglua, ktorá pripravuje návrh novej ústavy, z nej chce vypustiť princíp sekularizmu.

Predseda ústavodarného výboru parlamentu Mustafa Sentop zdôraznil, že AKP neplánuje „rokovať o zrušení princípu sekularizmu“. Ďalší funkcionár AKP Naci Bostanci potvrdil, že nič také nie je v pláne.

Podľa agentúry Reuters tak Ismail Kahraman naznačil možný rozchod so základnými princípmi modernej tureckej republiky.

Vládnuca proislamská Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP) sa usiluje o zmenu ústavy platnej od 80. rokov po vojenskom prevrate, aby okrem iného posilnila právomoci prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Jeho kritici sa však obávajú, že tento politik s autoritárskymi sklonmi bude koncentrovať vo svojich rukách príliš moci. Pritom ich neupokojuje prísľub AKP, že súčasťou ústavy majú byť aj európske normy ľudských práv.

„Predovšetkým by nová ústava nemala byť sekulárna,“ vyhlásil šéf parlamentu na jednej konferencii podľa videa kolujúceho v tureckých médiách.

„Prečo by sme ako moslimská krajina mali byť v situácii, keď ustupujeme od náboženstva? Sme moslimskou krajinou. Preto musíme mať náboženskú ústavu,“ citovala Kahramana agentúra Anadolu.

„Chaos na Blízkom východe je výsledkom postojov, ktoré rovnako ako vy robia z náboženstva nástroj politiky,“ reagoval na internete šéf kemalistickej opozície Kemal Kılıçdaroğlu. „Sekularizmus je tu preto, aby každý mohol prežívať slobodne svoju vieru, pán Kahraman,“ dodal.

V posledných rokoch je AKP stále častejšie kritizovaná za to, že sa napriek vyhláseniam o zachovanie sekularizmu usiluje o islamizáciu krajiny. Napríklad bol prijatý zákon sťažiť prístup k alkoholu, regulované sú aj sociálne siete a výnimočné nie sú ani tresty za „rúhanie“ pre kritiku proroka Mohameda.

Turecký štát od náboženstva oddelil zakladateľ moderného Turecka Mustafa Kemal Atatürk po rozpade Osmanskej ríše, ktorý nasledoval po prehratej prvej svetovej vojne. Odvtedy turecká armáda, ktorá sa pasovala do úlohy strážkyne Kemalovho odkazu, niekoľkokrát vykonala štátny prevrat, aby zabránila podľa názoru ich predstaviteľov prílišnej islamizácii krajiny.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #ústava #islamizácia #sekularizmus