Pri Černobyle vzniká rezervácia, obete si pripomína Kyjev aj Minsk

Ukrajinský prezident Petro Porošenko podpísal dekrét o vytvorení "radiačnej a ekologickej" rezervácie v časti tridsaťkilometrovej ochrannej zóny okolo černobyľskej jadrovej elektrárne. Biosférická rezervácia o rozlohe 227 000 hektárov sa stane jednou z najväčších v krajine, oznámila prezidentská kancelária.

26.04.2016 13:33
Černobyľ, pomník Foto: ,
Vojak dáva fotografiu k pomníku na pamiatku obetí výbuchu v Černobyle v Kyjeve.
debata (6)

Vytvorenie rezervácie je podľa hlavy štátu „prvým významným krokom na ceste k obnove územia, ktoré bola infikovaná v dôsledku jadrovej havárie“ pred 30 rokmi. Územie rezervácie bude rozdelené na niekoľko zón podľa stupňa zamorenia. Samotný areál jadrovej elektrárne, ktorej štvrtý energoblok explodoval 26. apríla 1986, súčasťou prírodnej rezervácie nebude.

Černobyľské výročie si v utorok pripomenuli ľudia v celej Ukrajine. Priamo v zóne katastrofy sa spomienkové akcie sústredili do mesta Slavutyč, kam sa presťahovala väčšia časť obyvateľov zo zamoreného mesta černobyľských energetikov Pripjati. V Kyjeve a ďalších ukrajinských mestách sa od pondelka konajú bohoslužby, ľudia kladú sviečky a kvety k pamätníkom černobyľských o­betí.

Tridsiate výročie černobyľskej katastrofy si v utorok pripomenuli v susednom Bielorusku, ktorého južná a juhovýchodná časť bola výrazne zasiahnutá rádioaktivitou z elektrárne zničenej výbuchom. Postihnuté oblasti navštívil prezident Alexandr Lukašenko, v miestnych pravoslávnych chrámoch sa konali omše za obete nešťastia. V oblastiach so zvýšenou rádioaktivitou ešte v utorok žije vyše 1,1 milióna Bielorusov, čo je 12 percent bieloruskej populácie.

Hlavná spomienková akcia sa konala v minskom chráme Matky Božej, ktorý bol vybudovaný v roku 1998 na uctenie pamiatky černobyľských obetí. Po celej krajine sa schádzali účastníci likvidácie následkov katastrofy i rodiny pozostalých. Podľa dobových dokumentov sa do odstraňovania následkov explózie zapojilo 11 000 bieloruských vojakov a policajtov.

Do spomienkových akcii sa v utorok zapojila aj bieloruská opozícia. Jej stúpenci sa s povolením úradov zišli v parku v centre Minska, aby podľa miestnych médií „pripomenuli režime problémy jadrovej energetiky, ekológie a kvality života Bielorusov“. Záštitu nad opozičnými akciami prevzala Svetlana Alexijevičová, rusky píšuca bieloruská spisovateľka ocenená Nobelovou cenou.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Černobyľ #Ukrajina