Trump vyhral utorkové primárky v piatich štátoch

Republikán Donald Trump vyhral podľa predbežných odhadov primárky vo všetkých piatich štátoch severovýchodu USA, ktoré v utorok volili: v Pensylvánii, Marylande, Connecticute, Delaware a Rhode Islande. Informujú o tom americké médiá. Demokratka Hillary Clintonová podľa nich zvíťazila v štyroch štátoch: Marylande, Delaware, Pennsylvánii a Connecticute a jej rival Bernie Sanders na Rhode Islande.

27.04.2016 07:36 , aktualizované: 12:59
Trump, USA, Foto: ,
Republikánsky kandidát Donald Trump máva voličom po svojom preslove.
debata (23)

Utorkové primárky republikánov a demokratov ešte definitívne nerozhodli o straníckych prezidentských nomináciách. Trump sa však výrazne priblížil k oficiálnej republikánskej kandidatúre a upevnil svoj náskok pred zvyšnými straníckymi rivalmi Tedom Cruzom a Johnom Kasichom.

Tí už podľa agentúry AP takmer vyčerpali možnosti, ako kontroverzného miliardára poraziť. Jednu z posledných šancí, ako Trumpa spomaliť, má Cruz budúci týždeň v Indiane. „Kampaň sa teraz presúva na priaznivejší terén,“ povedal Cruz svojim priaznivcom. Kasich sa z volieb v tomto štáte stiahol, aby mal Cruz lepšiu pozíciu.

Trump krátko po svojom utorkovom triumfe uviedol, že sa považuje za „predpokladaného kandidáta“ republikánov. Cruz a Kasich by podľa neho mali z nominačného súboja odstúpiť. Clintonová vyťahuje len „ženskú kartu“ a nič iné nemá, dodal Trump s tým, že „keby bola muž, nedostala by ani päť percent“. „Je to hotové. Pokiaľ ide o mňa, je to hotové,“ vyhlásil Trump optimisticky krátko po tom, čo boli oznámené výsledky.

Taktiež Clintonová v utorok upevnila vedenie nad vermontským senátorom Sandersom. Ten sa však dal podľa AP počuť, že odstúpiť nemieni a vydrží až do konca maratónu primárnych volieb v júni. Očakáva sa však, že Sanders sa po utorkových ziskoch Clintonovej ocitne pod ešte väčším tlakom, aby prestal s osobnými útokmi na bývalú ministerku zahraničia a neoslabil ju tak v novembrovom boji s republikánskym kandidátom.

Sanders v rozhovore pre agentúru AP pripustil, že jeho cesta k nominácii sa zúžila. „Budeme musieť dosiahnuť nejaké veľké víťazstvá,“ povedal Vermontský senátor. V jeho okolí sa povráva, že rozhodnutie o prípadnom ukončení kampane by mohlo padnúť v prípade, že Sanders neuspeje v najľudnatejšom americkom štáte Kalifornii. Navonok však politik porazeneckú náladu najavo nedáva.

V piatich štátoch, kde Trump vyhral, ​​získal podľa agentúry AP najmenej 82 zo 118 delegátov a má šancu získať viac, vďaka Pensylvánii. Trump tu získal s určitosťou 17 delegátov. Zvyšných 54 pensylvánskych delegátov bude na zjazde republikánov vystupovať nezávisle, takže Trump môže, ale nemusí získať ich podporu. Ako budú títo delegáti hlasovať, sa zatiaľ nevie. Celkom Trump potrebuje pre republikánsku nomináciu 1 237 delegátov, večer pred utorkovými voľbami ich mal podľa prepočtu CNN 945.

Republikánov aj verejnosť Trumpova kandidatúra hlboko rozdeľuje. Ukázalo sa to v utorok pri ďalšom strete medzi Trumpovými priaznivcami a odporcami v Anahaime. Nikto nebol zatknutý ani zranený, avšak päť ľudí vrátane dvoch malých dievčatiek postriekal jeden z demonštrantov obranným sprejom.

Demokratická favoritka Clintonová môže s nomináciou prakticky počítať. Potrebuje pre ňu najmenej 2 383 delegátov. V utorkových voľbách bolo k dispozícii 463 delegátov a tiež superdelegátov, ktorí sú účastníkmi letného demokratického zjazdu, ktorí budú môcť o prezidentskom kandidátovi hlasovať nezávisle na výsledkoch primárok vo svojich domovských štátoch.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Donald Trump #Hilary Clintonová