Teroristu Abdeslama Francúzi obvinili z vrážd a použitia zbraní

Salaha Abdeslama, údajného spolupáchateľa vlaňajších útokov v Paríži, obvinili vo Francúzsku z vrážd spáchaných pri teroristickom čine a z použitia výbušnín a strelných zbraní.

27.04.2016 10:27 , aktualizované: 19:30
Salah Abdeslam. Foto:
Po parížskych útokoch Abdeslam ušiel do Belgicka, kde ho v bruselskej štvrti Molenbeek zadržali až 18. marca - po vyše štyroch mesiacoch na úteku. Archívna snímka.
debata (4)

Salaha Abdeslama, údajne jediného preživšieho teroristu z novembrových útokov, vydali z Belgicka do Francúzska. Francúza Abdeslama zatkla belgická polícia 18. marca v Bruseli a jeho vydanie francúzskej justícii sa očakávalo.

Abdeslama už na základe európskeho zatykača, ktorý v marci vydalo Francúzsko, odovzdali francúzskym úradom. Dvadsaťšesťročný Abdeslam je podozrivý, že v príprave a uskutočnení novembrového útoku skupiny džihádistov v Paríži hral kľúčovú úlohu.

Francúzsky minister spravodlivosti Jean-Jacques Urvoas povedal, že po rokovaní so sudcom Abdeslama prevezú do nemenovanej väznice v oblasti Paríža. Uzavretý bude na samotke v osobitnej časti väznice, kde ho bude strážiť vyčlenený tím dozorcov.

Abdeslamov francúzsky advokát Frank Berton uistil, že jeho klient chce s francúzskymi vyšetrovateľmi spolupracovať. „Záleží mu na tom, aby všetko vysvetlil. Mne zase záleží na tom, aby mal spravodlivý proces a aby bol súdený za veci, ktoré spáchal, a nie za veci, ktoré nespáchal,“ povedal Berton regionálnemu francúzskemu denníku La Voix du Nord.

Berton sa rozhodol Abdeslama obhajovať po vzájomnej schôdzke v belgickej väznici Beveren neďaleko Antverp, ktorá sa uskutočnila minulý týždeň v piatok. O svojom klientovi povedal, že sa kvôli udalostiam v Paríži zrútil a že chce svoje činy vysvetliť.

O Abdeslamovi novo hovoril aj jeho belgický právnik Sven Mary, ktorý poskytol rozhovor denníku Libération. Okrem iného povedal, že Abdeslam má inteligenciu prázdneho popolníka a že vynikal medzi drobnými delikventmi v bruselskej štvrti Molenbeek, kde vyrastal. „Je dokonalým príkladom generácie GTA (počítačová hra o kriminálnikoch), ktorá si myslí, že žije vo videohre,“ povedal Mary. Dodal, že Abdeslam povedal, že korán nikdy nečítal, na internete čítal iba jeho interpretáciu.

Vyšetrovatelia sú presvedčení, že Abdeslam si počas atentátov svoj vlastný samovražedný útok rozmyslel a utiekol do Bruselu, kde ho nakoniec chytili. Belgicko ho vydalo Francúzsku až po niekoľkých týždňoch, pretože Abdeslama vypočúvali pre jeho možné zapojenie do samovražedných útokov z 22. marca v Bruseli. Traja džihádisti vtedy na letisku a v metre belgickej metropoly zabili 32 ľudí.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Belgicko #teror v Paríži #Salah Abdeslam