IS vraj prišiel pri náletoch v Iraku a v Sýrii o 800 miliónov dolárov

Pri náletoch koaličných lietadiel v Sýrii a Iraku boli zničené skrýše, v ktorých radikáli z organizácie Islamský štát (IS) ukrývali až 800 miliónov dolárov v hotovosti. V Bagdade to oznámil americký generál Peter Gersten. Táto finančná strata sa podľa neho podieľa na odlive bojovníkov z IS.

27.04.2016 11:42
debata (34)

Americké lietadlá sa podľa generála opakovane zameriavali na skrýše peňazí. Až 90 percent dezercií bojovníkov IS padá údajne na ťarchu finančných strát, kvôli ktorým tiež slabne záujem nováčikov o vstup do IS. Americké ministerstvo financií v roku 2014, keď IS vtrhol na sever Iraku, považovalo túto skupinu za „najlepšie financovanú teroristickú organizáciu“.

Gersten je zástupcom veliteľa operácií a tajných akcií proti IS. USA a ich spojenci podnikajú nálety na IS v Iraku a Sýrii od roku 2014. Gersten povedal, že na skrýše peňazí bolo zameraných asi 20 útokov. Hoci generál nevysvetlil, ako sa o týchto miestach americká armáda dozvedela, povedal, že pri nálete na jeden dom v Mósule podľa odhadov zničila 150 miliónov dolárov.

Presná výška imania IS nie je známa. Hlavným zdrojom peňazí je pre túto organizáciu predaj ropy, výber daní a výkupné. Podľa BBC skupina operovala s rozpočtom dvoch miliárd dolárov a vlani predpovedala prebytok 250 miliónov dolárov. Odvtedy však prišla o časť územia ktoré do vlaňajška kontrolovala, a pri náletoch boli zničené aj ropné zariadenia.

Americké tajné služby vedia o tom, že IS začína mať finančné problémy, pretože podľa Gerstena už skupina začala predávať automobily, aby získala hotovosť. Organizácia sýrskych ochrancov ľudských práv (SOHR) v januári oznámila, že IS začal krátiť žold svojim bojovníkom na polovicu, čo zdôvodnil „výnimočnými okolnosťami, ktorým čelia“.

„Sme svedkami zmršťovania ich morálky, strácajú platobnú aj bojovú schopnosť, snažia sa z organizácie odísť,“ povedal Gersten k nálade medzi členmi IS. Niektorých dezertérov vraj na útek použili ženské oblečenie alebo sa vydávali za utečencov. Počet nováčikov ochotných pripojiť sa k IS sa znížil na 200 ľudí mesačne, pričom pred rokom sa každý mesiac hlásilo 1 500 až 2-tisíc nových záujemcov.

Biely dom vo februári tvrdil, že počet bojovníkov IS sa znížil z vlaňajších 31 500 na 25-tisíc. Čiastočne k tomu zrejme prispelo Turecko, ktoré sprísňuje ostrahu hranice so Sýriou.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Irak #IS