Grécky premiér Tsipras možno chystá nové predčasné voľby

Grécko, ktoré sa utápa v ekonomickej kríze a nevie sa dohodnúť s medzinárodnými veriteľmi na podmienkach ďalšej zahraničnej finančnej pomoci, možno smeruje k ďalším predčasným voľbám. Začala o tom špekulovať grécka tlač po tom, čo sa grécky premiér Alexis Tsipras chce podľa všetkého pokúsiť prekonať ekonomické spory politickou cestou, a to tým, že chce požiadať o usporiadanie mimoriadneho summitu eurozóny.

27.04.2016 12:22
debata (2)

Ako prvý o voľbách hovorí pravicový denník Eleftheros Typos, podľa ktorého nastala rovnaká situácia ako v lete minulého roka, keď Grécko vyvíjalo na veriteľov nátlak referendom a následne s nimi uzavrelo novú dohodu, po ktorej sa konali voľby.

Finančný vývoj krajiny si však v súčasnosti vyžaduje ďalšie obete, čo sa má premietnuť do zníženia miezd a dôchodkov a do zvyšovania daní. Výmenou za ďalšie uvoľnenie pomoci vo výške 5,4 miliardy eur, prípadne až siedmich miliárd, veritelia na čele s Medzinárodným menovým fondom (MMF) požadujú od Atén finančné škrty vo výške 3,6 miliardy eur.

Tsipras sa nechal počuť, že najnovšie podmienky veriteľov by už nemohla prijať ani vládna väčšina v parlamente, ani celý parlament. Podľa pravicového denníka Kathimerini tak otvoril dvere k politickému riešeniu.

Podľa stredoľavého denníka To Vima pripravuje Tsipras politickú krízu, aby sa vyhol zodpovednosti, pred ktorou ani on ani jeho ľavicová strana SYRIZA neobstojí. Vzhľadom na to, že v prípade nedohody hrozí Grécku v júni bankrot, sa Tsipras podľa To Vima „zahráva s budúcnosťou krajiny a myslia si, že môže vydierať Európu pred britským referendom“.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Alexis Tsipras