Palmýra je podľa UNESCO v lepšom stave, než sa čakalo

Veľká časť sýrskej historickej Palmýry zostala zachovaná. Oznámila to Organizácia OSN pre výchovu, vedu a kultúru (UNESCO). Palmýra bola takmer rok do tohtoročného marca v rukách radikálov z tzv. Islamského štátu (IS), ktorí za sebou nechávajú zničené historické pamiatky v Iraku i Sýrii.

27.04.2016 16:50
sýria, palmýra, Foto:
Podľa odborníkov obnova zničených pamiatok potrvá minimálne päť rokov.
debata (12)

UNESCO vyslalo na rýchlu prehliadku mesta svoj tím. Skupina bola na mieste od 24. do 26. apríla a konštatovala „významné poškodenie“, avšak Palmýra si podľa odborníkov z veľkej časti „zachovala celistvosť a pôvodnosť“. Experti mohli mieru poškodenia napríklad Belovho chrámu sledovať zatiaľ len z diaľky. Zistili veľké poškodenie citadely. Tú poznačilo odstraňovanie mín, ktoré za sebou IS nechal.

Odborníci sa začali zaujímať o stav pamiatok v Palmýre hneď v marci, keď odtiaľ bojovníkov IS vytlačili. Už vtedy sa objavili informácie, že rozsah poškodenia je zrejme menší, než sa čakalo.

Islamský štát poničil okrem iného dva starobylé chrámy: Belov a Baal-Šaminov. Niektoré sochy boli síce narušené, avšak našli sa na iných miestach, než boli pôvodne. Pôvodné správy hovorili aj o zničení víťazného oblúka a siedmich vežových hrobov. Tieto správy sa zakladali iba na leteckých snímkach, nie na osobnom svedectve odborníkov.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #UNESCO #Palmýra #IS