Trump chce ako prezident lepšie vzťahy s Ruskom a Čínou

Donald Trump chce v prípade svojho zvolenia za prezidenta Spojených štátov napraviť vzťahy Washingtonu s Ruskom a Čínou. Favorit na získanie republikánskej prezidentskej nominácie tiež podľa agentúry AP povedal, že bezpečnosť krajiny pre neho bude najvyššou prioritou a že americkí spojenci musia platiť spravodlivú časť za svoju obranu, inak s pomocou USA nemôžu počítať.

27.04.2016 22:15
trump Foto: ,
Favorit na získanie republikánskej prezidentskej nominácie Donald Trump počas prejavu vo Washingtone.
debata (32)

„Ako krajina musíme byť viac nepredvídateľní,“ povedal Trump v prejave vo Washingtone, ktorý predniesol deň po svojom drvivom víťazstve v straníckych prezidentských primárkach v piatich štátoch amerického severovýchodu. AP si všimla, že k prejavu použil čítacie zariadenie, hoci inak je pre neho typické hovoriť bez neho.

Podstatnú časť svojej reči venoval Trump ostrej kritike súčasného prezidenta Baracka Obamu pre jeho prístup ku kríze na Blízkom východe. Povedal, že terajšia administratíva po sebe zanechá dedičstvo v podobe slabosti a zmätku.

„Urobili sme Blízky východ viac nestabilným a chaotickým, než aký bol predtým,“ povedal Trump. Kritizoval tiež svoju demokratickú rivalku Hillary Clintonovú za to, ako riešila útok na americkú ambasádu v Líbyi.

Trump sa tiež ohradil proti Obamovej neúspešnej snahe poraziť teroristické hnutie Islamský štát. Chce preto vypracovať postup, ako radikálov zastaviť nielen s použitím armády. „Udalosti síce môžu vyžadovať nasadenie vojska, ale je to tiež filozofický boj, ako bol ten náš počas studenej vojny,“ dodal.

Republikánsky favorit vyhlásil, že ako prezident rozhýbe zhrdzavené súkolia americkej zahraničnej politiky. Je presvedčený, že je možné urovnať vzťahy s Ruskom z pozície sily. Chce tiež použiť americké ekonomické páky, aby prinútil Čínu utiahnuť opraty severokórejskému režimu pre jeho jadrový program.

„Čína uznáva silu. Tým, že sme im dovolili, aby voči nám získali ekonomické výhody, sme prišli o ich rešpekt,“ poznamenal Trump.

Miliardár chce, aby americká armáda držala krok s vojenskými programami Ruska a Číny, vojakov chce však využívať len vtedy, ak to bude nevyhnutné. „Nebudem sa rozpakovať nasadiť ozbrojené sily, keď nebude iná možnosť. Ale keď ide Amerika do boja, musí vyhrať. Nikdy nepošlem našich najlepších do bitky, pokiaľ to nebude nevyhnutné. Urobím tak iba vtedy, keď budeme mať plán na víťazstvo,“ povedal.

Realitný magnát plánuje, že po zvolení do Bieleho domu zvolá summit Severoatlantickej aliancie a ázijských spojencov USA, ktorého témou bude vyváženie amerických finančných záväzkov v rámci obrany spriatelených krajín. „Krajiny, ktoré bránime, musia za túto obranu platiť. Ak nie, USA musia byť pripravené ponechať ich obranu na nich samotných. Nemáme na výber,“ povedal.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #primárky #Donald Trump