Sanders obmedzuje kampaň, poslednú šancu dáva Kalifornii

Vermontský senátor Bernie Sanders plánuje výrazne obmedziť svoje výdavky na kampaň a sústrediť sa už len na nominačný súboj v Kalifornii. Ten vidí ako jedinú šancu, v ktorej ešte môže čiastočne skomplikovať jasnú pozíciu favoritky demokratických primárok Hillary Clintonovej. Napísal to denník The New York Times, podľa ktorého je Sanders prakticky zmierený s nevyhnutnou porážkou.

28.04.2016 07:33
USA, Bernie Sanders Foto: ,
Sociálny demokrat Bernie Sanders počas svojej kampane na univerzite v Indiane.
debata

Demokratický socialista utrpel porážku v štyroch z piatich štátov severovýchodu USA, v ktorých sa v utorok konali nominačné súboje, čo takmer uhasilo jeho stále slabnúce šance na zisk nominácie. Krátko potom v rozhovore newyorskému denníku povedal, že prepustí stovky ľudí pracujúcich pre jeho kampaň.

Denník napísal, že sa politik doteraz najviac priblížil rezignácii na ďalší boj a uznanie porážky, nechce sa však vraj vzdať pred jedným zo záverečných hlasovaní, ktorým bude začiatkom júna Kalifornia. Tam budú demokrati hrať o vôbec najviac delegátskych hlasov – 548 – a prípadný výrazný Sandersov úspech by ešte mohol zahrať v jeho prospech, hoci celkové víťazstvo mu zrejme rovnako neprinesie.

„Ak získame najväčší štát v krajine, bude to skutočné posolstvo pre Američanov a pre delegátov, že naša kampaň smeruje správnym smerom,“ povedal Sanders, ktorý na Clintonovú pri započítaní hlasov takzvaných superdelegátov stráca viac než 800 hlasov. Exministerka zahraničia je pritom len niečo vyše 200 hlasov od zisku potrebného počtu 2 383, ktorý jej môže priniesť istotu nominácie už pred Kaliforniou.

Sanders podľa denníka v nepriamom priznaní porážky upustil v rozhovore od kritického a útočného hodnotenia svojej sokyne, ku ktorému siahal vo vyhrotenejších časoch kampane.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Bernie Sanders #voľby prezidenta USA