Splnomocnenec OSN vyzval USA a Rusko k aktivite vo veci Sýrie

Lídri Spojených štátov a Ruska by mali vložiť všetky svoje sily do záchrany ochabnutého mierového procesu v Sýrii. Uviedol to splnomocnenec OSN Staffan de Mistura na záver tretieho kola mierových rozhovorov. Sýrska vláda a opozícia sú podľa neho veľmi ďaleko od spoločného pohľadu na podobu prípadnej prechodnej vlády. Nové kolo rozhovorov sa podľa neho začne v priebehu mája.

28.04.2016 08:29
debata (3)

De Mistura dal najavo značné obavy z vývoja v Halabe a na niekoľkých ďalších miestach Sýrie, kde dohodnuté prímerie ohrozujú nové boje. „Z toho vychádza moja naliehavá žiadosť na iniciatívu oboch krajín na najvyššej úrovni, pretože odkaz prezidenta Obamu a prezidenta Putina je spojený s úspechom jedinečnej iniciatívy, ktorá začala tak dobre. Je potrebné, aby tiež skončila veľmi dobre,“ apeloval splnomocnenec OSN na Washington a Moskvu. Obe krajiny už podľa neho do úspechu mierovných snáh „vložili veľa politického kapitálu“ a majú spoločný záujem na tom, aby v Sýrii zavládol mier.

Rusko počíta s obnovením rokovaní v máji, čo je aj de Misturov plán. Konkrétny dátum však neuviedol. Zásadným problémom sú podľa neho trvalé nezhody medzi vládou a opozíciou na podobe prechodnej vlády, ktorej dohodnutie je hlavným cieľom rozhovorov. Veľkou prekážkou sú spory o zapojenie prezidenta Asada do prechodného obdobia. Opozícia s ním nepočíta, vládna delegácia však trvá na tom, že táto téma nie je predmetom rozhovorov, pretože o prezidentovi sa môže rozhodnúť jedine vo voľbách. Na otázku, či bolo Asadove meno témou rokovania, de Mistura odvetil, že „nedošlo na konkrétne mená ľudí“.

Sýrska vládna delegácia s de Misturom rokovala ešte v utorok a rozhovory označila za užitočné. Opozícia sa z tohto kola rozhovorov na jeho konci stiahla kvôli bojom, ktoré sýrska armáda obnovila najmä v provincii Halab.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Sýria