Rusko poprelo zodpovednosť za nálety v sýrskom meste Halab

Najmenej 27 mŕtvych si v noci na štvrtok vyžiadal nálet na nemocnicu v sýrskom meste Halab (Aleppo), uviedla organizácia sýrskych ochrancov ľudských práv (SOHR). Podľa organizácie Lekári bez hraníc (MSF), ktorá zariadenie podporuje, je medzi mŕtvymi najmenej 14 pacientov a zdravotníkov. Medzitým vznikol spor o to, kto je za útok zodpovedný.

28.04.2016 09:52 , aktualizované: 22:15
aleppo, halab, sýria Foto:
V meste Halab sa bojovalo počas celého štvrtka a podľa SOHR tam od prišlo o život najmenej 38 civilistov, a to ako vo vládou kontrolovanej časti, tak vo štvrtiach v rukách povstalcov.
debata (73)

Sýrska opozícia a následne USA z neho obvinili sýrsku vládu. Tá však obvinenia odmietla. Podiel na incidente poprelo aj Rusko, ktoré naopak tvrdí, že nad Halabom bolo lietadlo koalície krajín bojujúcich proti tzv. Islamskému štátu (IS) pod vedením USA. Toto tvrdenie však zase poprelo americké ministerstvo zahraničia.

Muhammad Allúš, ktorý bol opozičným vyjednávačom na mierových rozhovoroch v Ženeve, z útoku obvinil vládu prezidenta Bašára Asada. Sýrska armáda poprela, že by útok podnikli jej lietadlá, uviedla štátna televízia.

Nálet však podľa USA niesol rovnaké znaky ako predchádzajúce útoky sýrskej armády na podobné zariadenia, uviedla agentúra Reuters. Americký minister zahraničných vecí John Kerry prejavil nad incidentom rozhorčenie a povedal, že útok bol zrejme zámerný. Zároveň naliehavo vyzval Rusko, aby prinútilo Asadov režim, aby neútočil na civilistov.

Podľa splnomocnenca OSN pre Sýriu Staffana de Mistura nešlo o nešťastnú náhodu. Ruské ministerstvo obrany tvrdilo, že podľa jeho informácií prvýkrát po dlhej prestávke letel nad Halabom stroj patriaci jednému zo štátov takzvanej koalície proti IS. Americká diplomacia však vyhlásila, že v oblasti neboli žiadne koaličné sily.

Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) upozornil, že Halab je na pokraji humanitárnej katastrofy. Nemocnica, ktorá bola terčom nočného útoku, bola podľa neho jednou z hlavných v meste. Jej prevádzku zabezpečovali spoločne MSF a MVČK. Šéfka tejto zdravotníckej organizácie v Sýrii Marianne Gasserová povedala, že útok na nemocnicu je „neprijateľný“, ale bohužiaľ nie je ojedinelý. Podľa MVČK dochádzajú zásoby potravín a liekov a pre boje ich zrejme nebude možné doplniť.

Ako uviedla organizácia Lekári bez hraníc s odvolaním sa na miestnych zamestnancov, nemocnica Kuds bola zničená počas minimálne jedného náletu. Ten budovu zasiahol priamo a úplne ju zničil. Ďalšie letecké údery zasiahli blízke okolie nemocnice. „Lekári bez hraníc kategoricky odsudzujú tento škandalózny útok na ďalšie zdravotnícke zariadenia v Sýrii,“ uviedla Muskilda Zancadaová, ktorá má na starosti misiu MSF v Sýrii. „Tento ničivý útok zlikvidoval nemocnicu, ktorá bola pre Halab mimoriadne dôležitá. Bolo to hlavné spádové stredisko pre detských pacientov v oblasti. Prečo toto krviprelievanie neodsúdi niekto z ľudí, ktorí majú možnosť a povinnosť ho zastaviť?“ dodala.

Allúš oznámil agentúre AP, že násilnosti páchané vládnymi silami dokazujú, že „atmosféra nie je príhodná pre akúkoľvek politickú akciu“, a nočný útok označil za „vojnový zločin“ Asadovej vlády. „Za tieto zločiny musí byť ktokoľvek, kto tieto masakre spáchal, súdený vojnovým tribunálom. Rokovací stôl nepotrebuje,“ povedal Allúš.

Z dôvodu bojov sa minulý týždeň stiahla opozícia zo ženevských mierových rokovaní, ktoré de Mistura sprostredkováva. Opozícia navyše pohrozila bojkotom budúceho kola, ak vláda útoky nezastaví. Pre ofenzívu z mesta Halab v minulých dňoch utieklo zo svojich domovov okolo 40-tisíc ľudí.

V Halabe sa bojovalo počas celého štvrtka a podľa SOHR tam od prišlo o život 38 civilistov, a to ako vo vládou kontrolovanej časti, tak vo štvrtiach v rukách povstalcov.

73 debata chyba
Viac na túto tému: #nemocnica #Sýria #Halab