Putin sa hnevá. Premiéra kozmodrómu nevyšla

Šéf Kremľa cestoval osemtisíc kilometrov, aby bol na Ďalekom východe svedkom otvorenia novej kapitoly slávnej histórie sovietskej a ruskej kozmonautiky. Po neúspešnej premiére prvého ruského civilného kozmodrómu Vostočnyj si napokon Vladimir Putin musel predĺžiť pobyt v Amurskej oblasti, ak si nechcel nechať ujsť štvrtkový reparát. Druhý pokus o štart rakety Sojuz 2.1 z nového kozmodrómu sa vo štvrtok vydaril.

28.04.2016 10:30
Rusko, sojuz, kozmodrom, Foto: ,
Ruská raketa Sojuz (uprostred v pozadí) v stredu pre technické zlyhanie neodštartovala z nového kozmodrómu Vostočnyj. Prezident Vladimir Putin pohrozil "vyvodením záverov," ak sa ukáže,že išlo o dôsledok nedbalosti.
debata (276)

V stredu ráno prezident na mieste pozoroval prípravy na prvý štart z Vostočného. Hľadel na nosnú raketu Sojuz 2.1 i mobilnú vežu ozdobenú portrétom prvého kozmonauta Jurija Gagarina a jeho okrídlenou vetou spred 55 rokov „Pojechali“ (Ide sa). Tentoraz sa však nikam nešlo. Odpočítavanie sa skončilo predčasne asi o dve minúty. Putin namrzený, bez slova a so sklonenou hlavou podľa reportéra denníka Kommersant opustil pozorovateľský post. Nad ním, ako zlý žart, čnel nápis „Dvihni hlavu“, nový slogan agentúry Roskozmos.

Výstavbu Vostočného, sprevádzanú časovými sklzmi a korupčnými aférami, Putin považuje za jeden z najdôležitejších projektov súčasnosti. Krajine má zabezpečiť nezávislý prístup do vesmíru. Šesťdesiat rokov starý Bajkonur, ktorý Rusko pre svoje civilné lety používa, je od rozpadu Sovietskeho zväzu v zahraničí, v nezávislom Kazachstane. Hoci Moskva má s Astanou dobré vzťahy, za prenájom Bajkonuru musí platiť vyše sto miliónov eur ročne, k čomu si hostiteľská krajina navyše účtuje rozličné vysoké poplatky.

Stredajší odklad štartu spôsobila porucha riadiaceho systému nosnej rakety, informovala agentúra TASS. Jej zdroj s odkazom na analýzu telemetrických údajov uviedol, že bola odhalená „porucha v jednom z prístrojov systému riadenia, ktorý zodpovedá za spustenie a vypnutie motorov, oddelenie jednotlivých stupňov a určenie smeru letu“.

Putin sa v stredu osobne zúčastnil na zasadaní štátnej komisie, ktorá má objasniť príčiny zlyhania. „Ak je to dôsledok nedbalosti, nedostatočnej kontroly dôležitých operácií, potom chcem počuť a vidieť analýzu chýb v takýchto prípadoch. A, samozrejme, bude nevyhnutné vyvodiť závery,“ vyhlásil.

Podľa pôvodných zámerov mal byť kozmodróm Vostočnyj dokončený už predvlani, keď sa z neho plánoval aj prvý štart rakety. Ten neskôr odsunuli na jeseň 2015, keď Putin povolil ďalší odklad na jar 2016. Výstavbu sprevádzali závažné problémy. Pôvodne kalkulované náklady sa niekoľkonásobne prekročili. Robotníci hrozili štrajkami, lebo im dlhé mesiace nevyplácali mzdy. Prokuratúra začala vyšetrovať viaceré prípady korupcie a defraudácie obrovských súm štátnych prostriedkov.

Šéf Kremľa v stredu pripustil, že odklad štartu zrejme nespôsobil zlý stav kozmodrómu. „Zlyhanie štartu, ako tomu rozumiem na základe hlásení, nesúvisí so stavom kozmodrómu, ale so samotným raketovým komplexom,“ vyhlásil. Pripomenul však škandály, ktoré sprevádzali výstavbu Vostočného, národnej stavby, ako ju sám označil. „Nešlo to hladko, bolo nemálo problémov, okrem iného bolo začatých šesť trestných stíhaní, štyria ľudia sú vo väzbe. Všetci, ktorým bude preukázaná vina, budú musieť zameniť teplú domácu posteľ za väzenskú pričňu,“ pohrozil.

Hoci oponenti Kremľa už roky kritizujú vládu za sklzy pri výstavbe kozmodrómu, a najmä za korupciu, ktorú tam dopustila, neúspešnú premiéru Vostočného ich líder Alexej Navaľnyj nevyužil na ďalší útok na prezidenta Putina. „Nie je dôvod na škodoradosť,“ napísal vo svojom blogu na internetovej stránke rádia Echo Moskva. „Áno, stavbu sprevádzali a sprevádzajú hrôzostrašná korupcia a machinácie. Konečná dostavba je stále v nedohľadne. Po prvom štarte kozmodróm budú dorábať ešte zo dva roky. Spoznávanie a osvojovanie si vesmíru je však jedna z najdôležitejších úloh ľudstva. Keď sa niečo nepodarí, netreba sa radovať. Dnešná nepríjemnosť je nepríjemnosťou pre planétu Zem, a nie pre Rusko či Putina. Rakety a družice nech lietajú, korupciu oddelíme od vedecko-technického pokroku a budeme ju tu, zdola, odkrývať.“

© Autorské práva vyhradené

276 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #Sojuz #kozmodróm