Synagógu v Marseille židia predajú, moslimovia ju zmenia na mešitu

Nevyužívanú synagógu v juhofrancúzskom prístavnom meste Marseille tamojšia židovská komunita predá moslimom, ktorí ju premenia na mešitu. S odvolaním sa na predsedu židovskej obce Zviho Ammara o tom informovala agentúra AFP.

28.04.2016 15:28
debata (19)

„Ide o súkromné ​​kultové miesto, o synagógu postavenú po príchode alžírskych židov (do Marseille) v roku 1962,“ uviedol Ammar.

Na predaji synagógy neďaleko železničnej stanice v centre mesta sa podľa denníka La Provence židovská obec dohodla s moslimským združením Al-Badr, ktoré prevádzkuje neďalekú mešitu. Tá svojou veľkosťou už nevyhovuje potrebám veriacich.

Podľa Ammara prestali židia synagógu využívať, pretože sa v posledných dvadsiatich rokoch začali presúvať z centra do okrajových častí mesta. Jej predaj je tak podľa neho naskrz pozitívny. „Všetci máme rovnakého Boha. Dôležité je, že sa všetko odohráva vo vzájomnom súlade,“ povedal Ammar.

Celkový počet synagóg v Marseille sa podľa predsedu tamojšej židovskej obce v posledných tridsiatich rokoch takmer zdvojnásobil. Teraz ich je v meste 58.

Celkom v Marseille žije asi 70-tisíc židov a 220-tisíc moslimov, z ktorých okolo 70-tisíc svoju vieru praktizuje.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #synagóga #mešita #marseille #náboženstvo