V Turecku odsúdili novinárov, ktorí uverejnili karikatúru Mohameda

Turecký súd poslal na dva roky do väzenia dvoch novinárov denníka Cumhuriyet, ktorí vlani vo svojom stĺpčeku uverejnili kontroverznú obálku francúzskeho časopisu Charlie Hebdo s prorokom Mohamedom. Informovala o tom agentúra Dogan.

28.04.2016 16:59
Turkey Journalism Foto: ,
Tureckí novinári si už v apríli na protest proti procesom so žurnalistami zakryli ústa čiernymi páskami. Organizácie na ochranu ľudských práv a slobody médií opakovane verejne vyjadrujú obavy nad nedostatočnou toleranciou nesúhlasných názorov, akú prejavujú úrady v Turecku.
debata (14)

Novinári sa podľa súdu dopustili „šírenia nenávisti a nepriateľstva“, keď po útoku na redaktorov časopisu Charlie Hebdo zverejnili karikatúru plačúceho proroka, ktorou týždenník na čin reagoval. Rozsudok nie je právoplatný, očakáva sa, že sa novinári proti nemu odvolajú.

Redaktori Ceyda Karanová a Hikmet Çetinkaya pôvodne čelili obžalobe aj z urážky náboženských hodnôt, v tomto bode ich však súd spod obžaloby oslobodil.

Denník Cumhuriyet vlani v januári čitateľom na svojich stránkach predstavil vydanie týždenníka Charlie Hebdo, ktoré vyšlo potom, čo islamisti v parížskej redakcii tohto satirického magazínu postrieľali 12 ľudí. Štvorstránková príloha obsahovala niektoré karikatúry a články. Nie však obálku časopisu, ktorú niektorí považovali za kontroverznú. Na titulnej stránke bol vtedy nápis „Všetko je odpustené“ a pod ním karikatúra plačúceho proroka Mohameda držiaceho symbolické posolstvo „Je suis Charlie“ (Som Charlie), ktoré vtedy zaplavilo sociálne siete ako výraz solidarity s redakciou. Obálku však potom vo svojom stĺpčeku uverejnili obžalovaní novinári.

Erdogan kritiku nerád

V poslednom čase má opozičný denník Cumhuriyet problémy s tureckou justíciou opakovane. Šéfredaktora denníka Cana Dündara tento týždeň odsúdili na pokutu za urážku prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Tej sa podľa súdu dopustil sériou článkov o Erdoganovi v súvislosti s korupčným škandálom, ktorý otriasol politickou scénou na prelome rokov 2013 a 2014.

Dundar spoločne s ďalším členom redakcie Erdemom Gülem čelia v ďalšom procese obžalobe zo špionáže a vyzradenia štátneho tajomstva pre články o údajných tureckých dodávkach zbraní sýrskym islamistom v roku 2014. Žurnalistom v prípade odsúdenia hrozia až doživotné tresty.

Prísny postup voči novinárom v Turecku považujú profesijné organizácie za obmedzovanie slobody slova v krajine. Trestné stíhanie žurnalistov umožňujú napríklad všeobecne formulované zákony proti terorizmu, ale aj zákon zakazujúci urážky hlavy štátu. Prokuratúra však ako urážky často vníma aj obyčajnú kritiku prezidenta Erdogana.

Turecko terčom kritiky aj zo strany EÚ

Podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans vyhlásil, že tvrdé zásahy Turecka proti médiám a hlásené prípady porušovania ľudských práv vzďaľujú túto krajinu od Európy, hoci dúfa, že sa stane členským štátom Európskej únie.

Timmermans povedal zákonodarcom EÚ, že „vzdialenosť medzi nami a Tureckom sa nezmenšuje, zväčšuje sa“. Eurokomisár uviedol, že „ak sa chcú (Turci) priblížiť Európe – čo aspoň tvrdia – mali by zlepšiť situáciu médií, ľudských práv, občianskej spoločnosti“.

Timmermans je hlavným vyjednávačom veľmi kritizovanej dohody, uzavretej medzi EÚ a Tureckom, ktorej cieľom je zastaviť prúd migrantov do Grécka, pripomína agentúra AP.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #karikatúra #Recep Tayyip Erdogan #Charlie Hebdo #prorok Mohamed #sloboda médií