Moldavskom prejde konvoj NATO, opozícia plánuje protesty

Moldavská opozícia plánuje zorganizovať masové protesty proti prejazdu vojenského konvoja NATO, ktorý povolila vláda. Pre agentúru TASS to povedal predseda Strany socialistov Moldavskej republiky (PSRM) Igor Dodon.

28.04.2016 21:00
debata (33)

Moldavské ministerstvo obrany uviedlo, že v Moldavsku sa 3. až 20. mája uskutoční vojenské cvičenie NATO s názvom Dragon Pioneer 2016 za účasti 198 amerických a 165 moldavských vojakov. Približne 100 obrnených vozidiel a ďalšia vojenská technika amerických pozemných jednotiek rozmiestnených v Európe prejde cez hlavné mesto Kišiňov začiatkom mája.

„Dozvedeli sme sa, že konvoj amerických vojenských vozidiel mieri do Moldavska s cieľom zúčastniť sa na cvičení NATO. Považujeme tento prejazd za drzý pľuvanec na ústavu krajiny, ktorá hovorí o neutralite Moldavska, a na parlament, ktorý nedávno prijal deklaráciu o trvalej zvrchovanosti a suverenite republiky,“ povedal Dodon, ktorého strana má najväčšiu parlamentnú frakciu a kontroluje štvrtinu kresiel v parlamente.

„Socialisti zorganizujú protestné masové zhromaždenie proti tomuto hrubému porušeniu neutrality krajiny. Použijeme všetky legitímne spôsoby na obranu moldavskej štátnosti a nedovolíme, aby jednotky NATO dominovali v našej krajine. Dňa 9. mája usporiadame víťazný pochod a pochod nesmrteľného pluku. Ulicami Kišiňova ponesieme fotografie našich otcov, dedov a pradedov, ktorí porazili fašizmus,“ avizoval Dodon. Konštatoval, že moldavská vláda, ktorá povolila vozidlám NATO prejsť cez územie krajiny, spáchala vlastizradu a mala by okamžite odstúpiť a čeliť obvineniu.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #protest #Moldavsko