Americký viceprezident Joe Biden navštívil Irak

Americký viceprezident Joe Biden pricestoval na neohlásenú návštevu Iraku. Jej cieľom je pomôcť vyriešiť politickú krízu v tejto blízkovýchodnej krajine, ktorá bráni úsiliu poraziť extrémistickú organizáciu Islamský štát (IS), uviedla agentúra AP.

28.04.2016 21:19
joe biden, irak Foto: ,
Americký viceprezident Joe Biden pricestoval na návštevu Bagdadu.
debata (3)

Biden odletel z Washingtonu do irackej metropoly Bagdad v noci na štvrtok. Presné body viceprezidentovho programu Biely dom z bezpečnostných dôvodov nekonkretizoval. Agentúra AP však očakáva rokovania s irackými najvyššími predstaviteľmi.

Iracký premiér Hajdar Abádí sa pokúša presadiť reformy, naráža však na odpor opozície sťažujúcej sa na korupciu a politický protekcionizmus. Abádí sa snaží situáciu riešiť, ale kritike etablovaných politických strán.

Kabinet amerického prezidenta Baracka Obamu v apríli rozhodol o vyslaní ďalších 217 vojakov do Iraku, aby sa tam zapojili do prebiehajúceho boja proti militantom z IS. Okrem vojakov podporia Američania svoju misiu prvýkrát aj nasadením útočných vrtuľníkov Apache. Nasadením týchto vojakov sa tak americký kontingent v Iraku zväčší na 4087 príslušníkov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak