V Donbase má od soboty platiť nový pokoj zbraní

Mierová kontaktná skupina v piatok na schôdzi v Minsku ohlásila ďalšie "úplné" prímerie, ktoré má na východe Ukrajiny vstúpiť do platnosti o polnoci 30. apríla. Oznámila to agentúra TASS. Krok súvisí so začiatkom pravoslávnej Veľkej noci, ktorej hlavný sviatok pripadá tento rok na nedeľu 1. mája.

29.04.2016 16:56
debata (17)

Členovia skupiny, ktorá združuje zástupcov Kyjeva, Moskvy a donbaských povstalcov pri sprostredkovaní Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), sa takisto dohodli na otvorení niektorý nových prechodov cez frontovú líniu. Na výmene zajatcov sa však ani po mesiacoch vyjednávania nedohodli, oznámil šéf misie OBSE Martin Sajdik.

„Kontaktná skupina a zástupci Donecka a Luhanska vítajú pripravenosť všetkých účastníkov minského procesu zastaviť paľbu s vyvrcholením Veľkej noci a príchodom májových sviatkov. V sobotu o polnoci (miestneho času) bude táto informácia oznámená všetkým zodpovedným osobám v teréne,“ citovala Sajdika ruská agentúra.

Pokoj zbraní v Donbase vyhlásili od začiatku bojov v apríli 2014 už osemkrát, ozbrojené strety však s väčšou či menšou silou ďalej pokračujú. Zatiaľ posledný krvavý incident sa odohral v stredu vo frontovej obci Olenivka, kde zomreli štyria ľudia a osem utrpelo zranenia. Zo zodpovednosti sa vzájomne obviňujú obe znepriatelené strany.

Podľa štvrtkovej správy OSN si konflikt v Donbase vyžiadal cez 9 300 mŕtvych a viac ako 21-tisíc zranených. Státisíce ľudí museli opustiť svoje domovy a odísť buď do Ruska alebo do ukrajinského vnútrozemia.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #prímerie #Ukrajina