Nemecko a Rakúsko sa obávajú utečencov

Dva členské štáty EÚ majú strach, že v lete výrazne stúpne počet migrantov, čo sa budú chcieť dostať do strednej Európy. Nemecko a Rakúsko upozornili na riziko prílevu žiadateľov o azyl z Líbye, ktorí sa môžu pokúsiť preniknúť do vnútrozemia cez Stredozemné more a Taliansko. Berlín a Viedeň preto vyzvali Rím, aby zamedzili novej vlne utečencov.

30.04.2016 10:00
Maďarsko, Srbsko, utečenci Foto: ,
Nemecko a Rakúsko sa obáva zvýšeného prílevu utečencov počas letných mesiacov.
debata (53)

Nemecký minister vnútra Thomas de Maiziere vyzval Talianov, aby začali rokovať s novou líbyjskou vládou národnej jednoty a zabránili opätovnému zvýšeniu počtu migrantov. „Taliansko si uvedomuje závažnosť situácie,“ poznamenal Maiziere. „Balkánska trasa je trvalo uzavretá,“ podotkol nemecký minister v narážke na to, že utečenci budú hľadať inú cestu.

Podobné obavy má Rakúsko. Minister vnútra Wolfgang Sobotka, ktorý rokoval s Maizierom, zdôraznil, že opatrenia alpskej republiky budú závisieť od preventívnych krokov susedného štátu: „Čo sa stane na Brenneri, je v prvom rade v rukách Talianska,“ upozornil v súvislosti so sprísneným režimom na rakúsko-talianskom hraničnom prechode v Brennerskom priesmyku.

Sobotka pripomenul, že Rakúsko je odhodlané postupovať dôrazne: „Pripravíme zariadenia na hranici, ploty však stavať nebudeme, pokiaľ si to situácia nevyžiada,“ povedal s odkazom na plán 400 metrov dlhého plotu a piatich kontrolných stanovíšť na diaľnici a rýchlostnej ceste.

Obaja ministri vnútra podotkli, že ich krajiny sú pripravené pomôcť Taliansku. Spoločne by robili kontroly vo vlakoch na talianskom území, alebo by vyslali odborníkov do registračných miest. Registrácia a ubytovanie migrantov je však predovšetkým talianska povinnosť, zhodli sa ministri. Poukázali pritom na to, že Taliansko nie je preťažené – podľa nich by mohlo zvládnuť až 350-tisíc migrantov.

© Autorské práva vyhradené

53 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Nemecko #Rakúsko #utečenci