V Ľvove oslavovali "veľkosť ducha" nacistov

Svet si čoskoro pripomenie porážku nacistického Nemecka v druhej svetovej vojne. Už teraz však oslavujú aj nacisti. Napríklad v ukrajinskom Ľvove.

30.04.2016 12:00
ukrajina, Ľvov, pochod, Foto: ,
Stovky mladých Ukrajincov vo vyšívaných košeliach pochodovali mestom Ľvov.
debata (537)

„V Ľvove sa uskutočnila tradičná každoročná prehliadka vyšívaných košieľ pod heslom Pochod veľkosti ducha venovaný 73. výročiu divízie SS Galicia,“ informovala agentúra UNIAN o štvrtkovom pochode stoviek hlavne mladých Ukrajincov v centre západoukrajinského mesta. Nezabudli ani na Stepana Banderu, jedného z lídrov ukrajinských nacionalistov, ktorému ukrajinský prezident Viktor Juščenko udelil titul Hrdina Ukrajiny „za obranu národných ideí a boj za nezávislý ukrajinský štát“. K pamätníku Banderu položili účastníci pochodu kvety rovnako ako k pietnemu miestu venovanému Tarasovi Ševčenkovi.

Mnohí z účastníkov kontroverzného podujatia mali oblečené košele a blúzky vyzdobené výšivkami alebo boli v tzv. maskáčoch. Nad ich hlavami sa týčil emblém 14. granátnickej divízie SS Galizien, prvej ukrajinskej divízie premenovanej 19. apríla 1945 na 1. ukrajinskú divíziu v rámci tzv. Ukrajinskej národnej armády. Emblém jednotky zamenil vo štvrtok symboly nemeckých nacistických jednotiek, ktoré v minulosti účastníci pochodu otvorene demonštrovali. Podstata tradičného podujatia sa však nezmenila. Svedčia o tom aj zábery z demonštrácie, na ktorej jej účastníci niesli hesla ako Divízia Galícia – hrdinovia Ukrajiny, Naša krajina – naši hrdinovia alebo Nezhasne plameň slávy. Veteráni divízie SS Galicia dodnes dostávajú od štátu finančnú podporu.

Žiaľ, Ukrajina nie je jediný prípad eskalácie súčasných prejavov glorifikovania nacizmu. „Dni oslobodenia od nacistov sa vyhlasujú za dni smútku, a tých, ktorí bojovali proti protihitlerovskej koalícii či spolupracovali s nacistami, sa snažia povyšovať na národných hrdinov. Je neuveriteľné, že sa to deje v Európe, ktorá zažila hrôzy národného socializmu plným priehrštím. Sme presvedčení, že nejde o politickú korektnosť, ale o snahu sfalšovať dejiny. Je to neskrývaný cynizmus a rúhanie sa voči tým, ktorí oslobodili svet od národného socializmu. Popritom, ide o trestný čin v zmysle 4. článku Medzinárodného dohovoru o odstránení všetkých foriem rasovej diskriminácie,“ upozornil aj Anatolij Viktorov z ruského ministerstva zahraničia. Ako v tejto súvislosti ešte v septembri 2015 konštatoval ukrajinský politológ Michail Pogrebinskij, prejavy nacizmu na Ukrajine reprezentuje prápor Azov, Pravý sektor a časť národnej gardy, ktorí sú „verejnými nacistami“. Zároveň pripomenul, že problém však nespočíva v pomenovaní. „Dôležité je, že v kontexte modernej politickej kultúry sa nacizmus stal jej súčasťou,“ upozornil Pogrebinskij.

© Autorské práva vyhradené

537 debata chyba
Viac na túto tému: #Nacisti #Ľvov #Ukrajina