Putin v predvečer sviatku práce rozdal hrdinské tituly

Ruský prezident Vladimir Putin vyznamenal päticu krajanov zlatými medailami Hrdinami práce Ruskej federácie. Nositeľmi päťcípej hviezdy o váhe 15 gramov sa v predvečer prvomájového sviatku stali spevák, šéf ropnej spoločnosti, pastier oviec, konštruktér a učiteľka.

30.04.2016 16:46
Rusko, Putin Foto: ,
Vladimir Putin odovzdáva hrdinský titul ruskému spevákovi Josifovi Kobzonovi.
debata (118)

„Skutočné vlastenectvo tkvie predovšetkým v obetavej práci pre blaho vlasti,“ povedal Putin pri odovzdávaní vyznamenaní a zdôraznil význam osobného rozvoja pre pokrok celého štátu.

Asi najznámejší z pätice vyznamenaných je prinajmenšom v Rusku populárny interpret vojnových a vlasteneckých piesní Josif Kobzon, ktorý je v súčasnosti podpredsedom kultúrneho výboru Štátnej dumy, dolnej komory ruského parlamentu. Kvôli podozreniu zo stykov so zločineckým podsvetím mu Spojené štáty v polovici 90. rokov zakázali vstup do krajiny, od vlaňajška má kvôli podpore proruských separatistov z východu Ukrajiny zakázaný vstup aj do Európskej únie.

Staronový titul bol obnovený prezidentským dekrétom v roku 2013 a je považovaný za pripomienku čias Sovietskeho zväzu: vyznamenanie „hrdina práce“ zaviedol sovietsky vodca Josif Stalin v roku 1927. Po druhej svetovej vojne sa názov zmenil na „hrdina socialistickej práce“ a titul bol zrušený v roku 1991, keď Sovietsky zväz zanikol. Obnovenie vyznamenanie západní komentátori označovali za rituál veľkej časti ruskej spoločnosti, ktorej sa cnie za sovietskymi časmi.

118 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin