Po potopení lode pri pobreží Líbye je nezvestných 84 ľudí

Po potopení lode smerujúce z Líbye do Európy je v Stredozemnom mori nezvestných 84 osôb, uviedla Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM). Celkom 26 ľudí sa podarilo zachrániť, oznámil na twitteri hovorca IOM v Taliansku Flavio Giacomo. Informácie o obetiach pracovníci IOM zistili od preživších, ktorí sa teraz nachádzajú na talianskom ostrove Lampedusa.

30.04.2016 17:47
debata (17)

Už v prvej polovici apríla sa v Stredozemnom mori pravdepodobne utopilo až 500 utečencov, ktorých loď smerovala rovnako z afrického kontinentu za lepším životom do Európy. Nešťastie vtedy podľa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) prežilo 41 ľudí. Boli medzi nimi Somálčania, ale aj Etiópčan, Egypťania a jeden Sudánec.

Pre utečencov teraz kvôli marcovej dohode EÚ a Ankary prestáva byť atraktívna cesta do Európy cez Grécko, kde po uzavretí hraníc balkánskych štátov uviazlo niekoľko desiatok tisíc migrantov. Na základe dohody únie s Turkami začali Gréci vracať do Turecka imigrantov, ktorí sa na grécke ostrovy dostali cez turecké územie. Oveľa väčší tlak je teraz vyvíjaný na trasy cez Stredozemné more, ktorými putujú vysídlenci najmä z Egypta a Líbye do Talianska.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #loď #Stredozemné more #potopenie