Poľskí pohraničníci zastavili na hraniciach kolónu Nočných vlkov

Poľskí pohraničníci nepustili ruských motorkárov z klubu Noční vlci do krajiny. Podľa ruskej agentúry TASS ich na poľsko-bieloruskom prechode v Terespole niekoľko hodín preverovali a nakoniec im prejazd do Poľska nepovolili. Motorkári vraj očakávajú oficiálne vysvetlenie.

01.05.2016 15:01
debata (307)

Vstup do Poľska už skôr zakázalo Nočným vlkom poľské ministerstvo zahraničia s odvolaním sa na bezpečnostné dôvody. Moskva proti postupu poľských úradov podala diplomatický protest. Motorkári majú namierené do Berlína, kde si chcú 9. mája uctiť pamiatku vojakov Červenej armády padlých za druhej svetovej vojny. Ich trasa mala viesť cez Bielorusko, Poľsko, Slovensko, Rakúsko a Česko.

Ruské úrady aj médiá venujú anabáze motocyklistov mimoriadnu pozornosť, pretože k ich hnutiu sa hlási aj prezident krajiny Vladimir Putin. Šéf Kremľa čas od času navštevuje ich akcie, ktoré kritici označujú za zrazy krajných nacionalistov a pravicových radikálov. Šéf Nočných vlkov Alexander Zaldostanov je na sankčnej listine USA aj Európskej únie za aktívnu podporu ruskej anexie Krymu. Prejazdu Európou sa nezúčastňuje.

Podľa TASS Poliaci do krajiny nepustili nikoho z ruskej kolóny, a to vraj ani motorkárov s pasmi niektorého zo štátov Európskej únie. Na poľskej strane hraníc svojich druhov podľa ruskej agentúry očakávali kolegovia z Poľska, Nemecka, Slovenska a Česka. Tí teraz vraj smerujú do Varšavy, kde si chcú uctiť pamiatku padlých sovietskych vojakov.

Zaldostanov sa podľa ruských médií nechal počuť, že existuje náhradný plán pre prípad, že motorkári narazia na poľských hraniciach na ťažkosti. Vodca ruskej kolóny Andrej Bobrovskij novinárom povedal, že ešte pred príchodom Nočných vlkov do mesta Terespol preniklo do Poľska niekoľko iných motorkárov, ktorí budú po dohodnutej trase pokračovať.

Na mysli mal možno inú skupinu ruských motorkárov na čele s kaliningradským gubernátorom, ktorá navštívila v sobotu poľské mesto Braniewo. Na rusko-poľských hraniciach v sobotu podľa ruských médií poľskí pohraničníci do krajiny nepustili len dvoch motorkárov, ktorí sa netajili príslušnosťou k Nočným vlkom. Ostatných do Poľska pustili.

Ruská skupina si chce v Braniewe uctiť pamiatku 32-tisíc padlých sovietskych vojakov, pochovaných na miestnom cintoríne.

307 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Noční vlci