Väznený Sencov a jeho druhovia sa usilujú o vydanie na Ukrajinu

Štyria Ukrajinci väznení v Rusku vyplnili dokumenty potrebné k ich vydanie na Ukrajinu. Moskovskému rozhlasu to povedala advokátka odsúdených Svetlana Sidorkinová. Formuláre podľa nej vyplnil okrem iného ukrajinský režisér Oleh Sencov, odsúdený za údajné teroristické akcie na okupovanom Kryme.

01.05.2016 17:37
debata (14)

Podobné dokumenty už v minulých dňoch odoslala ruskému ministerstvu spravodlivosti aj Naďa Savčenková, ukrajinská letkyňa odsúdená v Rusku na 22 rokov za údajný podiel na zabití dvoch ruských novinárov. Podľa jej obhajcov by ju mohli na Ukrajinu, kde si má formálne odpykať trest, vydať najneskôr do konca prázdnin. Výmenou majú dostať slobodu dvaja ruskí vojaci odsúdení v Kyjeve za podporu teroristických akcií v Donbase.

Podľa Sidorkinovej by mohli Ukrajine okrem Savčenkovej odovzdať aj Sencova a jeho väznených druhov Oleksandra Kolčenka, Hennadija Afanasjeva a Jurija Sološenka. Sencov bol vlani v auguste v Rusku odsúdený za terorizmus na 20 rokov väzenia, jeho spoločník Kolčenko dostal desať rokov a Afanasjev sedem. Sološenko dostal šesťročný trest za to, že sa vraj počas služobnej cesty v Rusku pokúšal získať komponenty k raketovému komplexu S-300.

Všetci štyria už podľa ruskej advokátky odoslali potrebné dokumenty ruskému ministerstvu spravodlivosti, ktoré sa má k žiadosti vyjadriť. Konečné rozhodnutie je na ruských federálnych súdoch.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #Oleg Sencov