Šesť európskych krajín žiada predĺženie kontrol na hraniciach

Šesť európskych krajín napísalo list Európskej komisii, v ktorom žiadajú predĺženie dočasných kontrol na vnútorných hraniciach schengenského priestoru, aby bolo možné lepšie monitorovať príliv migrantov. Belgicko, Dánsko, Francúzsko, Nemecko, Rakúsko a Švédsko si želajú predĺžiť kontroly na hraniciach o ďalších šesť mesiacov, informoval spravodajský server The Local.

02.05.2016 13:25
švédsko, hranice, hraničné kontroly, Foto: ,
Krajiny žiadajú predĺženie hraničných kontrol kvôli stále veľkému prílevu migrantov do Európy.
debata (2)

Podľa agentúry AFP by list mal byť odoslaný v priebehu pondelka. Hovorkyňa komisie uviedla, že list je úplne v súlade s marcovým plánom komisie na obnovu schengenského priestoru ku koncu tohto roka. V liste sa tiež uvádza, že tie štáty Schengenu, ktoré zatiaľ žiadne reštriktívne opatrenia neprijali, by mali mať možnosť zaviesť kontroly, ak to budú považovať za potrebné.

Vlani v septembri osem z 26 členských štátov schengenského priestoru voľného pohybu osôb zaviedlo pohraničné kontroly s cieľom obmedziť a monitorovať príliv utečencov na základe pravidiel EÚ, ktoré umožňujú štátom obnoviť kontroly za istých okolností maximálne na dobu ôsmich mesiacov.

Nemecko, ktoré bolo prvou krajinou, ktorá na hranici zaviedla kontroly, dosiahne osemmesačný limit tento mesiac. Pre Dánsko, ktoré začalo s kontrolami na svojej hranici s Nemeckom v januári, vyprší osemmesačný termín v septembri, pre Švédsko to bude už v júli.

„Komisia oznámila, že najneskôr k 12. máju chce mať pripravené rozhodnutie, ktoré umožní predĺženie hraničných kontrol podľa Kódexu schengenských hraníc, teda v európskom rámci,“ povedala hovorkyňa únijnej exekutívy Mina Andreevová. Žiadosť členských krajín je podľa nej podporou vlastných plánov komisie a práve členské krajiny budú nakoniec o jej návrhu rozhodovať.

„Do Európy stále prichádza veľký počet migrantov a my musíme strážiť, kto vstupuje do našej krajiny cez nemecko-dánsku hranicu,“ uviedla dánska ministerka pre integráciu Inger Stöjbergová, ktorá plánuje stráviť pondelňajší deň na hraničných priechodoch Frøslev a Padborg.

Príliv desaťtisícov utečencov do krajín na severe a západe Európy výrazne obmedzili ploty vystavané na hraniciach krajín na balkánskej migračnej trase. K ďalšiemu obmedzeniu prílevu migrantov prispela marcová dohoda EÚ s Tureckom, na základe ktorej sú migranti, ktorí prídu nelegálne do Grécka a nepodajú si tu riadnu žiadosť o azyl alebo im je taká žiadosť zamietnutá, vracaní späť na turecké územie.

Európska komisia už v marci uviedla, že ak budú pretrvávať zjavné nedostatky v ochrane vonkajšej schengenskej hranice po 12. máji, navrhne podľa článku 26 schengenského kódexu členským krajinám predĺženie kontrol do doby, než budú štrukturálne nedostatky odstránené.

Hovorkyňa pripomenula správu komisie o nedostatočnej ochrane vonkajšej únijnej hranice zo strany Grécka. „Stále sú nedostatky, ktoré je možné odstrániť, a kroky, ktoré je nutné urobiť. Práve na to je teraz čas tak, aby sme mohli hraničné kontroly postupne zrušiť najneskôr v novembri,“ dodala Andreevová. Komisia počíta s decembrom tohto roku ako s mesiacom, keď sa situácia v schengenskom priestore vráti do normálu a kontroly na vnútorných hraniciach sa skončia.

Štatistiky Medzinárodnej organizácie pre migráciu ukazujú, že celkový počet utečencov, ktorí priplávajú do Talianska či Grécka, bol za prvé štyri mesiace tohto roka stále vyšší ako v rovnakom období vlani.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #hranice #schengen #EK #migranti