Turecko pokročilo v plnení bezvízových podmienok, tvrdí EK

Turecko urobilo v minulých týždňoch a dňoch veľký pokrok v snahe splniť európske podmienky na to, aby Európska komisia mohla navrhnúť zavedenie bezvízového styku pre tureckých občanov. Novinárom to povedala hovorkyňa komisie Mina Andreevová. Naznačila tiež, že návrh, ktorý únijná exekutíva v stredu prípadne predloží na posúdenie členským krajinám EÚ a europoslancom, nebude obsahovať žiadnu špeciálnu "záchrannú brzdu" nad všeobecne platné predpisy.

02.05.2016 16:39
debata (35)

Či komisia skutočne v stredu navrhne bezvízové ​​cestovanie pre 75 miliónov tureckých občanov, hovorkyňa jednoznačne nepovedala a odkázala až na stredajšie rokovania eurokomisárov. Niektoré médiá, vrátane denníka Financial Times, však s odkazom na svoje zdroje uvádzajú, že návrh v tomto zmysle padne, bude však „podmienečný“ s tým, že záverečná správa o skutočnom splnení všetkých 72 potrebných podmienok bude prijatá v polovici júna.

Bezvízový styk od polovice tohto roka je jednou z častí marcovej dohody medzi EÚ a Ankarou, ktorá v minulých týždňoch výrazne obmedzila počty migrantov smerujúcich z Turecka na grécke ostrovy v Egejskom mori.

Andreevová pripomenula, že Ankara napríklad rozšírila prístup na svoj pracovný trh aj pre tých utečencov, ktorí nepochádzajú zo Sýrie. Komisia podľa hovorkyne v stredu prijme správu o pokroku, ktorý doteraz Turci celkovo dosiahli. Na jej základe potom komisári rozhodnú, či navrhnú vízovú liberalizáciu pre tureckých občanov. O tomto návrhu potom musia rokovať europarlament aj členské krajiny EÚ, pozorovatelia očakávajú búrlivú diskusiu.

Časť europoslancov kritizuje spomaľovanie reforiem v Turecku a zdôrazňuje potrebu väčšej podpory európskych hodnôt ako sú právny štát a základné slobody.

Keď o veci minulý týždeň diskutovali europoslanci so zástupcami Európskej komisie, žiadali niektorí z nich špeciálnu záchrannú brzdu umožňujúcu bezvízový styk za určitých okolností pozastaviť. Hovorkyňa komisie zdôraznila, že vízová liberalizácia nie je jednosmerná cesta. „Vždy môže byť pozastavená, ak nie sú splnené jej podmienky,“ podotkla Andreevová s tým, že príslušné ustanovenia sú štandardnou súčasťou európskych vízových regulácií.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Turecko #EK