Odesa si pripomenula výročie krvavých zrážok s 48 mŕtvymi

Bez vážnejších incidentov sa v ukrajinskej Odese obišla pripomienka druhého výročia tragických udalostí, pri ktorých v pouličných potýčkach a pri požiari v obkľúčenej budove zahynulo 48 ľudí, prevažne proruských demonštrantov. Tragédiu sa dodnes nepodarilo objasniť a vinníkov potrestať - a v tejto rozjatrenej atmosfére sa pod dohľadom asi troch tisícok policajtov zišli odporcovia a stúpenci prozápadnej vlády v Kyjeve, aby si výročie pripomenuli.

02.05.2016 21:35
Ukrajina, Odesa Foto: ,
Ľudia kladú kvety na pamiatku obetiam krvavých udalostí v ukrajinskej Odese.
debata (110)

Polícia v pondelok na mieste nešťastia zatkla najmenej 40 osôb a obvinila ich z výtržníctva a protiukrajinskej agitácie. Dané priestranstvo, Kulikovo pole, predtým prehľadávali pyrotechnici po dvoch anonymných informáciách o nastraženej bombe. Policajti podľa agentúry Interfax-Ukrajina našli tri granáty v podchode z blízkeho železničného nádražia.

Podľa reportéra agentúry AFP sa asi 200 ľudí zišlo pri Kulikovom poli, kde sa pri požiari v Dome odborov pred dvoma rokmi udusilo 42 proruských aktivistov. Niekoľko hodín predtým šesť ľudí prišlo o život v pouličných potýčkach a prestrelkách medzi proruskými a proukrajinskými demonštrantmi. Zranilo sa pritom asi 250 ľudí.

Polícia z obavy pred vypuknutím nových nepokojov v pondelok obkolesila miesto kordónmi. Demonštranti tu kládli kvety na uctenie si pamiatky svojich druhov. Miestne úrady im zakázali nosiť čierno-oranžové stužky vo farbách niekdajšieho vojnového vyznamenania, ktoré sa v posledných rokoch stali verejnými symbolmi ruského vlastenectva.

Na miestnom letisku medzitým demonštranti s ukrajinskými vlajkami a obrovskom transparentom „2. máj – deň obetí kremeľskej propagandy a rusifikácie“ zablokovali opozičných poslancov, aby im zabránili v ceste na zhromaždenie k výročiu tragédie. Deje sa tak za „mlčanlivej podpory úradov“, pretože „režim sa bojí opozície“, posťažoval sa Opozičné blok, združujúci politikov niekdajšej Strany regiónov zvrhnutého proruského prezidenta Viktora Janukovyča.

Večer sa v centre mesta zišlo niekoľko stoviek ľudí na spomienkovej slávnosti s vlajkami a fotografiami zabitých. Podľa denníka Ukrajinská pravda večernú panychídu organizovali radikáli z Pravého sektora a príslušníci dobrovoľníckeho práporu Azov. Zhromaždenie strážili silné oddiely polície.

Veľvyslanec Európskej únie v Kyjeve Jan Tombiński vyzval ukrajinskú vládu k „nezávislému a transparentnému“ vyšetreniu tragédie. „Všetci vinníci týchto zločinov musia byť hnaní k spravodlivosti,“ zdôraznil poľský diplomat.

„Tragédia v Odese zásadným spôsobom zmenila priebeh vojny na východe Ukrajiny. Po Odese sa v Donecku a v Luhansku odohrali referendá (o odtrhnutí od Ukrajiny) a prudko sa zvýšil počet dobrovoľníkov v povstaleckých oddieloch. V ostatných veľkých mestách na východe Ukrajiny boli proruské sily rýchlo porazené. Veľké Novorusko sa vytvoriť nepodarilo,“ napísal k výročiu ruský internetový denník Gazeta.ru.

110 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Odesa