Nórski vojaci budú v Jordánsku cvičiť sýrskych bojovníkov proti IS

Nórsko vyšle do Jordánska 60 vojakov, ktorí budú pomáhať pri výcviku Sýrčanov na boj proti radikálnej organizácii Islamský štát (IS). Podľa agentúry AFP to oznámila premiérka Erna Solbergová. Nóri budú mať iba poradnú funkciu a do priamych bojových akcií sa vraj nezapoja.

02.05.2016 23:23
debata (22)

„Brutálne činy IS stáli život mnoho civilistov a ešte oveľa väčší počet donútili utiecť,“ uviedla Solbergová. IS podľa nej tiež priniesol do Európy teror a spôsobil radikalizáciu mladých ľudí, z ktorých sa mnohokrát stali jeho noví bojovníci.

Koho presne budú Nóri v Jordánsku cvičiť, premiérka neuviedla. Podľa ministerky obrany Ine Eriksenovej Söreidovej budú však účastníci programu vybraní „dôkladne a systematicky“. „Podmienkou našej pomoci je, že ich (bojová) činnosť bude namierená proti IS a že nebudú narúšať mierové úsilie v Sýrii,“ uviedla ministerka.

Nórsko je už teraz súčasťou koalície bojujúcej proti radikálom z takzvaného Islamskému štátu. V severoirackom Irbíle sa podieľa na výcviku jednotiek kurdských pešmergov.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Nórsko #Jordánsko #IS