Turecko umožní bezvízový styk aj gréckym Cyperčanom, Cyprus neuzná

Cyperčania z gréckej časti ostrova nebudú potrebovať víza pri cestách do Turecka, čo ale podľa tureckej vlády neznamená, že Ankara uzná Cyprus. Vyhlásil to v utorok nemenovaný turecký vládny úradník, ktorého citovala agentúra Reuters.

03.05.2016 11:48
utečenci, migranti, dikili,turecko, Foto:
EÚ sa obáva, že ak nebude dohoda o bezvízovom styku, Turecko nebude plniť dohodu o prijímaní imigrantov späť z Grécka. Na snímke skupina migrantov deportovaných z Grécka do tureckého prístavu Dikili.
debata (14)
Cyperčania z gréckej časti ostrova nebudú potrebovať víza pri cestách do Turecka, čo ale podľa tureckej vlády neznamená, že Ankara uzná Cyprus. Vyhlásil to v utorok nemenovaný turecký vládny úradník, ktorého citovala agentúra Reuters.

Podľa rozhodnutia zverejneného v oficiálnom vestníku turecká vláda schválila zrušenie víz pre občanov EÚ, pokiaľ rovnaký krok urobí aj Brusel. Európska únia sľúbila Ankare bezvízový styk od júna za pomoc pri zvládaní migračnej krízy.

Cyprus je od tureckej invázie v roku 1974 rozdelený na Severocyperskú tureckú republiku, ktorú uznáva len Turecko, a Cyperskú republiku. Cyprus je členom EÚ, ale de facto len jeho grécka časť, ktorá už niekoľko rokov blokuje rozhovory o vstupe Turecka do únie, pretože považuje Ankaru za okupanta severnej časti ostrova. Ankara zas napríklad neumožňuje lodiam a lietadlám z južnej časti Cypru vstup do tureckých prístavov a letísk.

Turecká strana v utorok podľa Reuters potvrdila, že dohoda o bezvízovom styku sa bude týkať aj gréckych Cyperčanov. „To ale neznamená uznanie Cypru. Ak EÚ zruší víza pre tureckých občanov, potom my tiež zrušíme vízia pre zvyšné členské krajiny EÚ,“ povedal úradník. A dodal, že teraz môžu grécki Cyperčania cestovať do Turecka, ale musia k tomu mať víza.

Podľa BBC chce Európska komisia v stredu podporiť bezvízové ​​cestovanie pre 75 miliónov tureckých občanov do schengenského priestoru bez toho, aby Ankara už spĺňala všetky potrebné kritériá. EÚ sa totiž podľa britskej stanice obáva, že ak nebude dohoda o bezvízovom styku, Turecko nebude plniť dohodu o prijímaní imigrantov späť z Grécka. Turecko podľa BBC neplní kritériá napríklad ohľadom slobody slova, spravodlivého súdnictva či lepšej ochrany menšín.

Niektoré médiá, vrátane napríklad denníka Financial Times, tvrdia, že návrh EK v stredu padne, bude však „podmienečný“ s tým, že záverečná správa o skutočnom splnení všetkých 72 potrebných podmienok bude prijatá v polovici júna. Podľa tureckej štátnej agentúry Anadolu Ankara teraz plní najmenej 61 zo 72 kritérií požadovaných Bruselom a očakáva, že Turci budú môcť cestovať bez víz do schengenského priestoru od júla.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Cyprus #Turecko #víza #dohoda EÚ-Turecko