Kremeľ spochybnil ďalšiu správu o ruskej vine za zostrelenie MH17

Kremeľ v stredu spochybnil hodnovernosť správy skupiny investigatívnych žurnalistov Bellingcat, ktorá vyhlasuje, že vypátrala vinníkov zostrelenia malajzijského civilného lietadla na východnej Ukrajine, a to až ku konkrétnemu odpaľovaciemu zariadeniu protilietadlových rakiet Buk ruskej armády. Zostrelenie boeingu z letu MH17 neprežil nikto z 298 ľudí na palube.

04.05.2016 14:56
debata (474)

„Neviem, nakoľko táto informácia môže byť pravdepodobná. Objavuje sa množstvo informácií o tragickom konci boeingu, ale väčšina je špekulatívnych, opierajú sa o skreslené údaje,“ povedal hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov.

K obsahu správy Bellingcat sa hovorca nevyjadril, upozornila agentúra TASS. „Nemáme podrobné údaje o identifikačných číslach ruských zbraní,“ povedal Peskov a odkázal ďalšie otázky na odborníkov z ruského ministerstva obrany.

Vyzval aj médiá, aby si radšej všímali oficiálne správy ruských expertov, a to tým skôr, že ani Ukrajina, ani Spojené štáty podľa hovorcu Kremľa doteraz neodtajnili všetky informácie.

Malajzijský boeing z letu MH17 podľa presvedčenia Kyjeva aj väčšiny západných expertov zostrelili ruskou protilietadlovou strelou Buk z miest, ktoré ovládali proruskí separatisti podporovaní Moskvou. Rusko i separatisti to popierajú a zvaľujú vinu naopak na ukrajinskú armádu.

Skupina Bellingcat dospela k záveru, že protilietadlový systém do Donbasu z Ruska prepravili z rozhodnutia prezidenta Putina. Následne skupina zverejnila príbeh odpaľovacieho zariadenia s identifikačným číslom 332, zachyteného na fotografiách v osudný deň 17. júla 2014 na východe Ukrajiny.

Zbraň podľa autorov správy pochádzala od 53. protilieta­dlovej raketovej brigády z Kursku v centrálnom Rusku, čo je možné dokázať fotografiami obsluhy zverejnenými na sociálnych sieťach aj siedmimi špecifickými detailmi zbrane, ktoré dohromady umožňujú jednoznačnú identifikáciu.

Holandskí vyšetrovatelia zatiaľ dospeli k záveru, že malajzijský boeing zostrelila raketa Buk, ale zatiaľ nezverejnili, kto podľa ich názoru odpaľovacie zariadenie obsluhoval.

474 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #zostrelenie lietadla #MH17 #Dmitrij Peskov