Donald Trump je na krok od Bieleho domu

Počas svojho života bol demokrat aj republikán. Bol za interrupcie aj proti nim. Podporoval aj nepodporoval vojnu v Iraku. Je tretí raz ženatý. Napriek všetkému si kontroverzný miliardár Donald Trump už v podstate zaistil prezidentskú nomináciu konzervatívnej Republikánskej strany. V noci z utorka na stredu vyhral primárky v štáte Indiana a uštedril knokaut poslednému vážnemu súperovi, texaskému senátorovi Tedovi Cruzovi.

05.05.2016 07:08
donald trump, trump, Foto: ,
Je už takmer isté, že kontroverzný miliardár Donald Trump získa prezidentskú nomináciu v Republikánskej strane.
debata (27)

Stalo sa niečo, čo Trump, keď vlani v júni oznámil, že bude kandidovať za prezidenta, pravdepodobne nečakal. Od augusta 2015 potom už takmer stále viedol v prieskumoch verejnej mienky.

Po víťazstve v Indiane čaká na republikánsku korunováciu na júlovom straníckom zjazde. Potom bude už posledný krok od získania Bieleho domu. Stačí mu „len“ vyhrať prezidentské voľby 8.¤novembra.

Čo urobia republikáni?

"Je krásne sa na to pozerať, je krásne to mať,“ povedal Trump po víťazstve v Indiane. "Opäť urobíme Ameriku veľkou,“ nezabudol vo svojej reči miliardár na svoje volebné heslo.

Trump počas kampane urazil takmer každého, s kým prišiel do styku. Moslimom chce zakázať vstup do USA, ženy zhadzuje sexistickými poznámkami, kritikov pravidelne častuje slovami hlupáci, idioti a nuly a vyhráža sa im súdmi. Krátko pred primárkami v Indiane v debate na televíznej stanici Fox News naznačil, že Cruzov otec sa mohol podieľať na vražde Johna Fiztgeralda Kennedyho.

Bulvárny magazín National Enquirer totiž zverejnil fotografiu Rafaela Cruza s Lee Harveym Oswaldom. Žiadny iný zdroj však nepotvrdil pravosť fotky. Cruz nazval Trumpa patologickým klamárom. A nie je asi úplná náhoda, že vydavateľ bulváru David Pecker je miliardárov priateľ.

Lenže Trumpa už pri získaní nominácie nemôže v zásade nič zastaviť. Cruz po prehre v Indiane odstúpil z prezidentského boja. Ešte v ňom pokračuje ohijský guvernér John Kasich. Ale ten už nič nezmení na realite, že Trump má podľa výpočtu agentúry AP k dispozícii 1¤047 delegátov. Na nomináciu mu stačí získať už len 190.

Trumpa môže stopnúť už len scenár, keby sa republikáni masovo proti nemu vzbúrili a odmietli jeho nomináciu. Hoci niektorí predstavitelia strany povedali, že Trumpa voliť nebudú, žiadna veľká revolúcia sa očakávať nedá.

"Vidíme, že časť strany Trumpa podporuje a určite sa pridajú ďalší,“ reagoval pre Pravdu politológ Matthew Eshbaugh-Soha zo Severotexaskej univerzity. "Keby sa chceli republikáni dohodnúť na zjazde o nejakom inom kandidátovi, poškodili by stranu a odradili by Trumpových stúpencov,“ povedal expert.

Otázkou však je, či miliardár bude schopný stranu zjednotiť do takej miery, že ho takmer bezvýhradne podporí. To nie je vôbec isté. Trump určite nie je tímový hráč. Ukážkou toho je, ako v utorok v priebehu niekoľkých hodín dokázal Cruza najprv označiť za „magora“ a potom za tvrdého a bystrého protivníka.

"Väčšina z nás si však nemyslela, že Trump môže získať republikánsku nomináciu. Všetkých nás zosmiešnil,“ pripomenul pre Pravdu Richard Benedetto z Americkej univerzity vo Washingtone. "Trump určite má základňu stúpencov, ktorí sú nahnevaní, vášniví a unavení zo súčasných pomerov,“ myslí si odborník na politické dianie v USA.

Clintonová verzus Trump

Novembrové prezidentské voľby s vysokou pravdepodobnosťou prinesú súboj republikána Trumpa s demokratkou Hillary Clintonovou. Tej sa ešte drží ľavicový kandidát Bernie Sanders, ktorý vyhral primárky v Indiane. Clintonová nezadržateľne smeruje k zisku dostatočného počtu delegátov, aby získala nomináciu. Sanders však tvrdí, že bude bojovať až do konca.

Podľa priemeru prieskumov na stránke RealClearPolitics vedie Clintonová nad Trumpom o päť percent. Bývalá ministerka zahraničných vecí miliardára jasne poráža medzi ženami voličkami aj voličmi z etnických skupín.

Z veľkého prieskumu denníka Politico medzi stratégmi republikánov a demokratov nedávno vyplynulo, že značná časť z nich si myslí, že Clintonová Trumpa v novembrových voľbách rozdrví.

Benedetto však pri predpovediach nabáda na opatrnosť. "Nemali by sme urobiť chybu a Trumpa odpísať. Povedie drsnú kampaň proti Clintonovej. Vytiahne na ňu všetky problémy, ktoré ju ťažia. Bengázi, jej súkromné e-maily aj podozrivé príspevky pre clintonovskú nadáciu, keď bola šéfkou diplomacie,“ vysvetľuje expert.

"Clintonová zase pôjde po Trumpových slabostiach. Jeho obchodných dohodách, jeho povahe, urážkach a jeho nedostatku skúseností s vládnutím. V tejto chvíli by som povedal, že čo sa týka výsledku volieb, môžeme si hodiť mincou,“ povedal Benedetto.

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Hillary Clinton #Donald Trump #americké prezidentské voľby