Turecký premiér Davutoglu končí vo svojej funkcii

Turecký premiér Ahmet Davutoglu končí vo svojej funkcii. Ako vo štvrtok oznámili turecké médiá, politik už nebude kandidovať na predsedu vládnucej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) pri voľbe, ktorá sa bude konať na mimoriadnom zjazde strany 22. mája.

05.05.2016 13:28
Ahmet Davutoglu Foto: ,
Turecký premiér Ahmet Davutoglu.
debata (30)

Potom 57-ročný politik podľa miestnych pravidiel automaticky príde aj o kreslo šéfa vlády. Vývoj na tureckej politickej scéne predstavuje veľké prekvapenie najmä v Európskej únii, pre ktorú bol Davutoglu v posledných mesiacoch hlavným partnerom v rámci riešenia migračnej krízy.

Podľa tureckých médií stoja za Davutogluovým pádom jeho nezhody s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom, ktorému sú vyčítané autoritárske sklony.

Dátum vyhlásenia mimoriadneho zjazdu podľa televízie CNN Türk a NTV dohodlo vedenie AKP. Tri štvrtiny jeho členov sú podľa denníka Le Monde vernými priaznivcami Erdogana. Prezident sa s Davutogluom zišiel v stredu večer, čo odštartovalo špekulácie o možnom odchode.

Le Monde uvádza, že spory medzi oboma politikmi vypukli okolo migračnej dohody Ankary s Európskou úniou. Davutoglu s Erdoganom ani nepreberal základné body svojho vyjednávania s Bruselom, či už išlo o požiadavku na bezvízový styk či na spätné prijímanie blízkovýchodných utečencov, ktorí sa z Turecka dostali do Grécka.

Špekuluje sa, že Erdogan a jeho okolie sa začali obávať rastúcej popularity premiéra, ktorý bol okrem iného proti prenasledovaniu novinárov kritizujúcich vládu a hlavne prezidenta. Zrušenie vízovej povinnosti je túžobným prianím mnohých tureckých obyvateľov.

Podľa tureckého denníka Cumhuriyet rastie Davutogluova podpora tiež v tureckej armáde, v tajných službách a v diplomatickom zbore. Naopak Erdoganovu pozíciu oslabujú prekážky pri presadzovaní zmeny ústavy, ktorá by posilnila jeho právomoci.

Hroziace komplikácie vo vzťahoch s EÚ kvôli jeho odchodu naznačil už v stredu na internete bývalý švédsky minister zahraničia Carl Bildt, podľa ktorého dôveryhodnosť tureckej cesty do EÚ stojí a padá s terajším tureckým premiérom.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #rezignácia #Ahmet Davutoglu #Recep Tayyip Erdogan