Waleskú radu ovládli labouristi, uspela aj protiúnijná UKIP

Voľby do regionálnej rady vo Walese vyhrala doteraz vládnuca Labouristická strana. Po rozdelení všetkých 60 kresiel o tom informovala spravodajská stanica BBC. Druhé miesto obsadila waleská strana Plaid Cymru (PC). Prvýkrát sa do rady dostali aj poslanci protiúnijnej a protiimigrantskej Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP).

06.05.2016 15:18
Británia, UKIP, voľby, Foto: ,
Kandidát Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) Sam Gould počas kampane v Južnom Walese.
debata

Labouristi získali 29 kresiel v rade, oproti súčasnému stavu si tak o jedno kreslo pohoršili. O jedného poslanca navyše naopak získala PC (12 kresiel). Okrem nich sa do waleskej rady dostali na treťom mieste konzervatívci britského premiéra Davida Camerona (11 kresiel) a Liberálni demokrati (1 kreslo).

Štvrtou najsilnejšou stranou so siedmimi zástupcami sa stala UKIP, na ktorej kandidátke sa do rady dostali okrem iného aj bývalí konzervatívni poslanci britského parlamentu Mark Reckless a Neil Hamilton. Práve Hamiltonov návrat do politiky vyvolal v médiách značnú pozornosť.

Hamilton sa totiž v 90. rokoch zaplietol do korupčnej aféry. Majiteľ londýnskeho luxusného domu Harrods Mohammed Al Fayed mu údajne platil za to, aby v parlamente kládol otázky, na ktoré potreboval Al Fayed poznať odpoveď. V roku 1997 prišiel Hamilton o poslanecké kreslo a následne sa z verejného života stiahol.

„Vrátil som sa do politiky kvôli jednej jedinej veci, aby som oslobodil našu krajiny z okov Európskej únie,“ uviedol po zvolení Hamilton. Predseda UKIP Nigel Farage na twitteri vyzval predsedu svojej strany vo Walese Nathana Gilla, aby viedol v regióne kampaň za takzvaný brexit, teda odchod Británie z EÚ. Briti budú o zotrvaní v Európskej únii hlasovať 23. júna.

Stále sa sčítavajú hlasy z volieb do rád v mestách a grófstvach v Anglicku, do regionálnej rady Severného Írska aj z boja o kreslo londýnskeho starostu, v ktorom bol favoritom moslim pakistanského pôvodu Sadiq Khan. Konečné výsledky sú už známe zo Škótska, kde zvíťazila Škótska národná strana (SNP) prvej ministerky Nicoly Sturgeonovej.

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #labouristi #wales