Turecko si pôjde vlastnou cestou, vy si choďte tou svojou, odkázal Erdogan EÚ

Podľa tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana Ankara nezmení svoje protiteroristické zákony, ako to požaduje Európska únia.

06.05.2016 15:36 , aktualizované: 16:16
Recep Tayyip Erdogan Foto: ,
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.
debata (46)

Erdogan to podľa agentúry Reuters vyhlásil počas verejného prejavu, ktorý naživo vysielali v televízii. Revízia príslušných regulí pre boj proti teroru je pritom jednou z podmienok pre bezvízový styk medzi úniou a Tureckom. Erdoganove vyhlásenie prichádza dva dni po tom, čo Európska komisia odporučila zrušiť víza pre Turkov do júna.

„EÚ nás žiada o zmenu protiteroristického zákona. Ale v tom prípade hovoríme: My si pôjdeme našou cestou a vy si choďte tou svojou,“ uviedol Erdogan podľa agentúry AFP. Jeho vyhlásenie prichádza deň potom, čo oznámil demisiu premiér Ahmet Davutoglu, ktorý migračnú dohodu s EÚ vyjednal. Jej súčasťou je aj zrušenie víz pre tureckých občanov úniou do júna.

Ankara musí pre zavedenie bezvízového styku splniť celkom 72 technických podmienok, z ktorých niektoré ešte nie sú splnené. Úplne otvorené sú práve protiteroristické zákony, ďalej boj proti korupcii, ochrana dát a spolupráca súdov s štátmi únie a spolupráca s Europolom.

Prezident Erdogan požaduje od tureckého parlamentu širšie definovať terorizmus, okrem iného aj pokiaľ ide o spoluprácu komplicov teroristov. Podľa kritikov návrhu môže byť nový zákon zneužitý na stíhanie odporcov tureckého prezidenta.

Za komplica by totiž mohli byť potom režimom označení aj politici či novinári, ktorí podporujú väčšie práva Kurdov či volajú po zastavení tureckej armádnej operácie na juhovýchode Turecka.

EÚ sľúbila Turecku pri splnení všetkých podmienok dosiahnuť k 30.júnu bezvízový styk výmenou za pomoc Turecka pri zvládaní migračnej krízy v snahe znížiť počty migrantov plávajúcich cez Egejské more do Grécka. Únia za to sľúbila aj obnovenie pozastavených prístupových rozhovorov alebo finančnú pomoc na zlepšenie situácie v tureckých utečeneckých táboroch.

46 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Turecko #víza #Recep Tayyip Erdogan #protiteroristický zákon #dohoda EÚ-Turecko