Dvaja silvestrovskí útočníci z Kolína dostali podmienečné tresty

Dvaja silvestrovskí útočníci z Kolína nad Rýnom dostali na súde podmienečné tresty. Nepodarilo sa preukázať, že sa dopustili sexuálneho násilia, odsúdili ich len za krádež a prechovávanie kradnutých vecí. Obaja muži alžírskeho pôvodu však budú vyhostení, do Nemecka pricestovali nelegálne a nepokúsili sa požiadať o azyl.

06.05.2016 15:57
debata (4)

Dvaja obvinení bratia vo veku 23 a 26 rokov podľa obžaloby spolu s ďalšími mužmi počas silvestrovskej noci obstúpili jednu ženu, obchytkával ju na bokoch a zadku a pokúsili sa jej tiež siahnuť na prsia. Z kabelky, ktorú sa snažila pred útočníkmi chrániť, jej zobrali mobilný telefón. Ten sa neskôr našiel u jedného z obvinených a slúži ako hlavný dôkazný materiál.

Obaja muži popierali, že by sa činov dopustili. Prokuratúra počas procesu stiahla obvinenia zo sexuálneho napadnutia, pretože obeť nedokázala útočníkov jednoznačne identifikovať. Kvôli krádeži telefónu však obaja muži dostali šesťmesačný podmienečný trest.

Dvojica zostala aj po vynesení rozsudku vo väzbe, pretože sa s oboma mužmi vedie konanie o vyhostení z Nemecka. Do krajiny nelegálne pricestovali vlani v novembri a nepodali žiadosť o azyl, podľa prokuratúry iba chceli cez nemecké územie pokračovať v ceste do Británie.

Počas silvestrovskej noci muži obkľučovali ženy, sexuálne ich napádali a okrádali v Kolíne aj v ďalších nemeckých mestách. Len kolínska polícia prijala vyše tisíc trestných oznámení, z toho viac ako 400 bolo kvôli trestným činom sexuálnej povahy. Súdy sa zatiaľ zaoberali len obvineniami z krádeže a vyniesli prevažne podmienečné tresty alebo trest verejnoprospešných prác. Prvý nepodmienečný trest väzenia udelil súd v apríli 31-ročnému Alžírčanovi.

Piatkový proces mal ako prvý prejednať trestný čin sexuálnej povahy, kvôli nedostatku dôkazov však bolo toto obvinenie stiahnuté. Nemeckí komentátori sa domnievajú, že podobne problematické bude aj preukázanie ďalších prípadov sexuálneho napadnutia.

Podľa kolínskeho štátneho zastupiteľstva sa aj cez veľké množstvo trestných oznámení nedá očakávať, že by každé z nich skončilo na súde. „Prezreli sme cez 1 100 hodín videozáznamov, ale kvôli zlým svetelným podmienkam a zmätenej situácii na mieste môžeme vykázať len málo vyšetrovacích úspechov,“ priznal rozhlasovej stanici WDR hovorca prokuratúry Ulrich Bremer.

Podľa polície boli medzi silvestrovskými útočníkmi prevažne mladí muži severoafrického pôvodu, časť z nich žiadala v Nemecku o azyl. Incidenty vyvolali v krajine veľké pobúrenie a prispeli aj k poklesu ústretovosti, ktorú Nemci voči utečencom zo začiatku migračnej krízy prejavovali.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Kolín nad Rýnom