Šéfredaktora tureckého denníka odsúdili na šesť rokov väzenia

Bývalého šéfredaktora Cana Dündara a reportéra Erdema Güla z tureckého denníka Cumhuriyet (Republika) uznal v sobotu súd v Istanbule za vinných v prípade vyzradenia štátneho tajomstva, informujú svetové médiá.

06.05.2016 18:17 , aktualizované: 20:33
debata (21)

Dündar dostal trest odňatia slobody na päť rokov a desať mesiacov a Gül na päť rokov. Novinári sa voči rozsudku pravdepodobne odvolajú.

Dündar sa pritom dnes niekoľko hodín pred prečítaním verdiktu stal terčom útoku nemenovaného strelca, ktorý na novinára začal strieľať priamo pred budovou súdu v Istanbule, kde sa konalo pojednávanie.

Can Dündar neutrpel podľa vyjadrenia svedkov a obhajcu zranenia. Útočníka, ktorý vystrelil najmenej tri guľky, okamžite zadržali. Pacifikovala ho Dündarova manželka a jeho právnik. Pri zatýkaní nekládol odpor.

Dündar a Gül čelili v tomto súdnom procese až doživotnému trestu odňatia slobody za vlaňajšie zverejnenie správy o údajnom prevoze zbraní sýrskym povstalcom autami patriacimi tureckej vláde. Dvojica novinárov bola obvinená z prezradenia štátneho tajomstva a pokusu o zosadenie vlády.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #streľba #novinár