Trump šéfa nepresvedčil

Nie som pripravený na Donalda Trumpa, priznáva republikánsky šéf Snemovne reprezentantov Paul Ryan. Jeden zo straníckych lídrov dal kontroverznému miliardárovi jasne najavo, že ešte nezískal všetko.

07.05.2016 07:00
donald trump, trump, Foto:
Donald Trump.
debata (10)

Ryan bude v rámci svojej funkcie spolupredsedať republikánskemu nominačnému zjazdu, ktorý sa koná v júli. Trumpa konvent takmer určite vyšle do novembrového súboja o Biely dom, keďže všetci jeho súperi z primárok skončili. Podľa Ryana však celebritný boháč ešte musí dokázať, že vyznáva konzervatívne hodnoty a že dokáže zjednotiť stranu.

"Ak mám byť dokonale úprimný, v tejto chvíli na to nie som pripravený. Ešte som sa tam nedostal,“ odpovedal Ryan na otázku televízie CNN, či podporí Trumpa. Šéf Snemovne reprezentantov svojimi slovami rozpútal stranícku búrku. "Nie som pripravený podporiť agendu predsedu Ryana,“ bleskovo reagoval verejným vyhlásením Trump.

Slovná prestrelka dvoch mužov je len potvrdením toho, že republikáni stále úplne nevedia, čo si počať so svojím predpokladaným nominantom. Niektorí sa od neho dištancovali, iní sa zase obávajú, že Trump nemá šancu vyhrať prezidentské voľby. V nich bude 8. novembra pravdepodobne stáť proti demokratke Hillary Clintonovej.

"Väčšina republikánskych politikov nakoniec Trumpa podporí, hoci viacerí len potichu a bez nadšenia. Niektorí si myslia, že nemá šancu vyhrať. Ale rovnako sa boja, že voliči republikánov potrestajú, keby strana Trumpa odmietla podporiť,“ reagoval pre Pravdu politológ David Hopkins z Bostonskej vysokej školy.

Podľa amerických médií sa Trump s Ryanom majú na budúci týždeň stretnúť. Bude však z toho prímerie? Ryan sa nepriamo vyjadril, že Trump sa musí zmeniť, aby bol prijateľnejší pre voličov. Miliardár síce primárky vyhral, ale takmer 60 percent Američanov ho odmieta. Pravdou však je, že nepopularita je aj Clintonovej problém. Podľa posledného prieskumu je nedôveruje až 54 percent voličov.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #americké prezidentské voľby