Obama: Politika nie je 'reality šou', nenechajte sa zmiasť Trumpom

Americký prezident Barack Obama v piatok nabádal verejnosť aj médiá, aby sa nenechali zmiasť mediálnou "reality šou", ktorú z volebnej kampane urobil Donald Trump. Ľudia by podľa neho mali porovnať jeho súčasné tvrdenia s tým, čo hovoril v minulosti.

06.05.2016 19:55
Obama State of Union Foto: ,
Barack Obama.
debata (58)

Trump, ktorý je predpokladaným prezidentským kandidátom republikánov, na seba v kampani strhol pozornosť radom hlasných výrokov voči súperom a ich urážaním. „Toto nie je zábava. Toto nie je reality šou,“ vyhlásil Obama, ktorého sa na tlačovej konferencii k ekonomike pýtali na súčasný vývoj volebnej kampane.

V tej si prakticky zaistili nomináciu svojich strán Trump aj demokratka a Obamova stúpenkyňa Hillary Clintonová. Šéf Bieleho domu nabádal voličov, aby sa nenechali zmiasť „cirkusom“, ktorý okolo seba newyorský miliardár vytvára, a podrobnejšie si prešli jeho vyhlásenia. „Je dôležité, aby sme brali vážne vyhlásenia, ktoré urobil v minulosti,“ povedal Obama novinárom.

Trumpovi kritici upozorňujú na niektoré rozpory v jeho slovách, ktoré podľa nich volí podľa situácie, ako sa mu práve hodí. Počas primárok sa napríklad vymedzoval proti kandidátom podporovaným štedrými darcami, ktoré označoval za ľudí kupujúcich si vplyv.

Neustále pritom zdôrazňoval, že on svoju kampaň financuje výhradne zo svojho. Keď si teraz prakticky zaistil nomináciu, otočil a sám zháňa darcu pre finančne náročnú kampaň pred novembrovými voľbami.

Obama dostal tiež otázku na jeden z Trumpových početných „tweetov“, na ktorú odpovedal pokrčením ramien a slovami, že jeho výplody na Twitteri nesleduje. „Túto odpoveď môžete považovať za platnú na budúceho pol roka,“ povedal s úsmevom.

58 debata chyba
Viac na túto tému: #Barack Obama #Donald Trump #americké prezidentské voľby