Steinmeier varoval pred návratom nacionalizmu do Európy

Nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier varoval pred návratom nacionalizmu do Európy v čase viacerých politických výziev - od nekontrolovanej migrácie po nestabilitu budúcnosti eurozóny -, ktoré vystavili súdržnosť EÚ veľkému testu, píše agentúra DPA.

07.05.2016 13:40
Frank-Walter Steinmeier Foto: ,
Nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier.
debata (66)

Steinmeier upozornil, že aktuálnou hrozbou pre Európsku úniu je „politika strachu, izolácie a odmietania spoločných európskych riešení“.

„Dlhú dobu sa zdalo, že európsky projekt nie je ohrozený. V dôsledku finančnej a migračnej krízy však Európa prepadla do paniky,“ uviedol v rozhovore pre regionálny denník Neue Osnabrücker Zeitung.

Vlani pricestoval do Európy viac než milión cudzincov, čo blok názorovo rozdelilo. Východné štáty podľa komentára AP vzdorujú úsiliu ostatných členských krajín ako Nemecko dopracovať sa k celoeurópskemu riešeniu tejto humanitárnej krízy.

Steinmeier upozornil aj na súperenie medzi nezávislými štátmi, vnútorne podnecovanými pravicovými populistami, ktorí presadzujú koniec EÚ. Táto situácia podľa neho naznačuje „nebezpečnú dejinnú stratu pamäti“.

66 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #utečenci #nacionalizmus #Frank-Walter Steinmeier #migračná kríza