Vo východnej Európe rastie nacionalizmus, tvrdí Pobedaš

V súčasnej dobe v niektorých krajinách bývalého Sovietskeho zväzu a východnej Európy bol podľa Dmitrija Pobedaša z Uralskej federálnej univerzity v Jekaterinburgu zaznamenaný prudký nárast nacionalizmu.

07.05.2016 16:40
debata (66)

Ako povedal Pobedaš v sobotu, nárast nacionalizmu je založený na revízii historických udalostí druhej svetovej vojny. Odborníci podľa neho z roka na rok zaznamenávajú nárast počtu publikácií, či televíznych programov, ktoré sú venované zdôvodňovaniu a dokonca oslave fašizmu a jeho priaznivcov.

V tejto súvislosti Pobedaš upozornil na prehliadky veteránov divízie Waffen-SS v pobaltských krajinách, kde sú oslavovaní ako národní hrdinovia a bojovníci za slobodu. V roku 2014 sa k tomu pripojili podľa neho aj nacionalistické organizácie na Ukrajine, akou je napríklad Pravý sektor.

Mnohí podľa Pobedaša v súčasnosti obviňujú Sovietsky zväz a Ruskú federáciu ako jeho nástupcu zo zverstiev sovietskych vojsk počas druhej svetovej vojny.

„Predstavitelia Ukrajiny a Poľska však mlčia o masakroch vo Volyni, počas ktorých Ukrajinská povstalecká armáda od marca do júla 1943 organizovane masovo vyvražďovala etnických poľských civilistov, pričom zabila viac ako 30 000 ľudí. Reakcia poľských nacionalistických oddielov viedla k úmrtiu približne rovnakého počtu Ukrajincov,“ upozornil Pobedaš.

Pobedaš sa obáva, že v súčasnosti, počas prílevu veľkého počtu utečencov do Európy z Blízkeho východu, súbežná podpora nacionalistického, ale aj nacistického cítenia, môže viesť k nepredvídateľným situáciám. „Týchto dôsledkov sú si politické elity krajín, v snahe o svoje úzke záujmy, len ťažko vedomé,“ dodal Pobedaš.

Dmitrij Pobedaš sa špecializuje na medzinárodné vzťahy. Pôsobí na katedre teórie a histórie medzinárodných vzťahov.

66 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #nacionalizmus #východná Európa #Sovietsky zväz