Moslimský starosta Khan zložil prísahu v londýnskej katedrále

Sotva 12 hodín po oficiálnom potvrdení výsledkov zložil v sobotu nový starosta Londýna Sadiq Khan prísahu. Vôbec prvý moslim v tejto funkcii si pre slávnostný akt vybral katedrálu v londýnskej štvrti Southwark a zdôraznil, že chce byť starostom Londýnčanov všetkých vyznaní aj etník.

07.05.2016 18:43
Sadiq Khan Foto: ,
Nový starosta Londýna Sadiq Khan zložil v sobotu prísahu.
debata (84)

Do anglikánskeho kostola ho sprevádzal potlesk niekoľkých stoviek zúčastnených, medzi ktorými boli vedľa jeho kolegov z Labouristickej strany napríklad herec Ian McKellen. Prítomní boli ako predstavitelia kresťanskej viery, tak moslimovia či židia.

„Volám sa Sadiq Khan. Som starostom Londýna,“ predstavil sa syn pakistanského vodiča autobusu pred samotným zložením sľubu, čím si vyslúžil ďalší aplauz.

V asi päťminútovej reči prezentoval svoj zámer viesť mesto tak, aby slúžilo všetkým ľuďom bez rozdielu pôvodu. „Som rozhodnutý viesť najtransparen­tnejšiu, najochotnejšiu a najprístupnejšiu radnici, akú kedy Londýn mal a reprezentovať každú skupinu a každú časť nášho mesta ako starosta všetkých Londýnčanov.“

Jeho prísahu okomentoval aj dekan katedrály Andrew Nunn, podľa ktorého vnieslo do inokedy pokojného svätostánku „karnevalovú atmosféru“.

Khan vo štvrtkových voľbách dostal cez 44 percent (vyše 1,1 milióna) hlasov, zatiaľ čo jeho súper Zac Goldsmith z tábora vládnych konzervatívcov 35 percent (vyše 900 000). Goldsmith, ktorý sa v kampani pokúšal Khana spájať s islamskými radikálmi, u voličov neuspel.

„Dúfam, že tento obrázok obletí svet, pretože predstavuje novú tvár Anglicka, ktorá je sama so sebou v mieri bez ohľadu na rasu a tak ďalej. V tom spočíva tá krása,“ povedal denníku The Guardian McKellen. Zdôraznil význam symboliky, ktorú má prísaha v katedrále pre prevažne kresťanskú verejnosť.

Po Khanovom jasnom víťazstve britské médiá a politici sa vracajú k záveru kampane a obvineniam proti Khanovi. Kritika mierila napríklad na Goldsmithov článok tesne pred voľbami, v ktorom napísal, že Khan radí medzi svojich priateľov aj teroristov a ohrozil by snahu polície pri prevencii teroristických útokov, akými boli v júli 2005 explózie v londýnskej hromadnej doprave, keď zahynulo 52 ľudí. Článok sprevádzal snímka autobusu zničeného výbuchom.

Konzervatívci vrátane premiéra Davida Camerona a ministra obrany Michaela Fallona spochybňovali, či Londýn bude s Khanom v čele bezpečný, pripomenula agentúra AP. Fallon takisto zopakoval už vyvrátené obvinenia, že Khan vystupoval spoločne s imámom sympatizujúcim s islamskou republikou, dodala agentúra.

Podľa Fallona snaha spojiť Khana s extrémizmom patrí k predvolebným stretom. Počas kampane sa jednoducho niektoré veci povedia, povedal stanici BBC. Iný názor na kampaň mala bývalá spolupredsedníčka Konzervatívnej strany Sayeeda Warsiová. Naša strašná kampaň viedla k tomu, že sme prehrali voľby o našu povesť a vierohodnosť, pokiaľ ide o záležitosti rasy a náboženstva, uviedla.

Khanovi k víťazstvu pogratuloval jeho predchodca, konzervatívec Boris Johnson aj ďalšie osobnosti britskej politiky. Medzi prvými bola Goldsmithova sestra Jemima, ktorá označila Londýn za mesto pre všetky kultúry a náboženstva. Podľa nej je Khanovo víťazstvo výborným príkladom pre moslimov. „Bohužiaľ Zackova kampaň nebola odrazom toho človeka, akého poznám – ekológa, nezávisle uvažujúceho a čestného politika,“ uviedla.

Konzervatívny minister obchodu Sajid Javid poslal na twitteri Khanovi „gratuláciu od jedného syna pakistanského vodiča autobusu druhému“. S gratuláciou sa pripojila aj Warsiová, ktorej otec je takisto Pakistanec a tiež vodič autobusu.

84 debata chyba
Viac na túto tému: #Londýn #Sadiq Khan