Trojicu španielskych novinárov unesených v Sýrii prepustili

Troch španielskych novinárov, ktorých pred desiatimi mesiacmi uniesli v sýrskom meste Aleppo, prepustili a vrátia sa do vlasti. Oznámila to v noci na nedeľu stanica BBC, citujúc z vyhlásenia španielskej vlády.

08.05.2016 08:32
debata (1)

Antonio Pampliega, Ángel Sastre a José Manuel López sú novinármi pôsobiacimi na voľnej nohe a v Sýrii mapovali tamojšiu občiansku vojnu. Muži sú v bezpečí a v poriadku. V Turecku čakajú na návrat do Španielska, potvrdil Madrid.

Kto ich uniesol, nie je zatiaľ známe. Časti Aleppa sú však stále pod kontrolou povstaleckých skupín vrátane militantov z tzv. Islamského štátu (IS), ktorí v minulosti uniesli a zavraždili viacero zahraničných i miestnych novinárov.

V predmetnom vyhlásení sa ďalej uvádza, že pri prepustení mužov zohrali kľúčovú úlohu spojenecké krajiny vrátane Turecka a Kataru. Nezisková organizácia Novinári bez hraníc (RWB) obhajujúca slobodu tlače a médií so sídlom v Paríži označuje Sýriu za najnebezpečnejšiu krajinu na svete pre výkon práce novinárov.

Aleppo zažilo v uplynulých týždňoch najničivejšiu vlnu náletov od začiatku konfliktu pred vyše piatimi rokmi, pri ktorej prišli o život desiatky ľudí. V stredu tu začalo platiť prímerie, podľa najnovších správ sa však porušuje.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #Sýria #únos #novinári