Trump verí, že v prezidentských voľbách zvíťazí aj bez jednoty republikánov

Miliardár Donald Trump, ktorého odmieta podporiť čoraz viac významných republikánov, povedal, že Republikánska strana nemusí byť nevyhnutne jednotná pre jeho víťazstvo v prezidentských voľbách. V rozhovore, ktorý v nedeľu bude vysielať televízna stanica ABC, podľa agentúry AP vyhlásil, že v boji o Biely dom uspeje vďaka hlasom, ktoré dostane od demokratických voličov.

08.05.2016 11:16
Donald Trump Foto: ,
Donald Trump.
debata (13)

„Myslím si, že by bolo lepšie, keby bola strana jednotná, myslím, že by to bolo nejako lepšie. Ale nemyslím si, že by vlastne musela byť jednotná v tradičnom zmysle slova,“ uviedol Trump, ktorý si republikánsku kandidatúru do prezidentských volieb prakticky zaistil utorkovým víťazstvom v Indiane, po ktorom vzdali súboj posledné dvaja jeho súperi Ted Cruz a John Kasich.

Magnátovi sa stále nedarí získať podporu časti straníckeho jadra. V piatok sa síce za neho postavili niekdajší prezidentský kandidát Bob Dole a bývalý viceprezident Dick Cheney, ale mnoho ďalších republikánskych osobností sa k nemu nehlási. Sú medzi nimi napríklad Trumpovi bývalí súperi z nominačného súboja Jeb Bush a Lindsey Graham, váha aj šéf Snemovne reprezentantov Paul Ryan.

Na rozdiel od Trumpa Hillary Clintonová, ktorá zrejme zvíťazí v primárkach Demokratickej strany, má vo svojom tábore veľkú podporu. Podľa AP má už teraz zabezpečených 2 205 hlasov vrátane takzvaných superdelegátov a k automatickej nominácii jej chýba 178 hlasov. Podľa prieskumov je takmer isté, že si ich vo zvyšných primárkach zaistí.

Trump svoje problémy s podporou v republikánskom tábore zľahčuje. Namiesto toho sa už sústredí na útoky proti Clintonovej. V sobotu proti nej znovu vyrukoval s niekdajšou manželskou neverou jej muža, bývalého prezidenta Billa Clintona a naznačil tak, ako bude čeliť kritike jeho postojov voči ženám, ktorými ho častuje Clintonová a jej spojenci.

„Je vydatá za muža, ktorý najhoršie zneužíval ženy v politických dejinách,“ vyhlásil na zhromaždení svojich stúpencov v meste Spokane.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Hillary Clinton #Donald Trump #americké prezidentské voľby